Kratom allt vanligare – unga har svårt att sluta

Drogen kratom säljs lagligt till svenska ungdomar – nu importeras det i rekordhöga mängder.

Drogen skyddas som tvålingrediens i lagen och unga som tar det har svårt att sluta.

– De har svårt att bli av med beroendet, säger Juan Figueroa, överläkare på Maria ungdom.

Drogen kratom är laglig som tvålingrediens. Ämnet mitragynin, vilket är olagligt att bruka, är det som berusar.
Drogen kratom är laglig som tvålingrediens. Ämnet mitragynin, vilket är olagligt att bruka, är det som berusar.

Lagligt

Importen av drogen kratom har ökat kraftigt de senaste två åren. Importen har ökat från sju ton 2020 till 39 ton förra året, larmar tullverket i början av Maj.

Drogen är ett grönfärgat pulver och kommer från en växt besläktat med kaffe, men liknar lugnande piller i ruset. Pulvret används även för att tillverka tvål, och är därför lagligt att beställa på nätet.

Det är olagligt att använda kratom som knark, men Juan Figueroa, överläkare på maria ungdom, menar att det är lätt för användare att komma undan.

– Det är inte helt och hållet olagligt att inneha det här beroende på vad du har för syfte, säger han.

Juan Figueroa är överläkare på Maria ungdom.
Juan Figueroa är överläkare på Maria ungdom.

Svårt att sluta

Juan kommer på sitt jobb i kontakt med ungdomar som lider av missbruk och psykisk ohälsa, något han menar är en gemensam nämnare för de han möter med kratom-missbruk. De är mellan 15-18 år gamla, och har ett annat missbruk med eller bakom sig. Han beskriver kratomberoendet som svårt att bli av med.

– Det är ungdomar som tar det här och de har svårt att bli av med beroendet. De har testat att bli av med det och kanske kontrollerat beroendet i några veckor, sen återfallit, säger han.

Melvin, 22 år, tar kratom. Han beskriver hur han gått från att ta drogen sällan till att alltid ha det hemma. Han tar det i perioder och när han slutar upplever han abstinensbesvär.

– Om jag bara slutar tvärt nu så skulle det bli svårt att sova, jag skulle svettas som fan och bara vara obekväm hela tiden typ, säger han.

”Heroinsymptom” i en vecka

Han fortsätter beskriva hur länge besvären håller i sig.

– De akuta besvären som jag beskrev, typ svettningar, rinnande näsa – heroinsymptomen liksom: kanske är kvar i en vecka. Sen är det lite smågrejer i två veckor, säger han.

Maria ungdoms lokaler i Fridhemsplan.
Maria ungdoms lokaler i Fridhemsplan.

Inga problem i början

I början när Melvin tog kratom upplevde han inte problem med abstinens. Han läste på nätet om folk med såna besvär men tänkte inget vidare på det.

– Jag såg inga problem i det, jag tänkte: “folk som har abstinenssymptom har ju tagit det varje dag i fem år liksom eller nånting, men jag är inte sån”, säger han.

I och med att han fortsatt ta drogen har abstinens-besvären blivit mycket starkare.

Juan beskriver att drogen har en “opioid-effekt” och han är orolig för vad ett beroende kan leda till senare. Han menar att det är farligt att ungdomar vänjer sig vid droger som kratom som är lätta att få tag på – det finns ett mönster i att de senare börjar vända sig till annat.

– Till exempel att de går över från det här missbruket till ett rent heroinmissbruk, det är min rädsla. Ungdomar som till exempel tar tramadol har gått över till heroininjicering, säger han.

Svår att sätta i ett fack

Ungdomarna som Juan pratat med tar drogen till vardags, både själva och med kompisar. Den ger även olika effekt beroende på vilken mängd man tar. Båda nämnda egenskaper är delar i varför Juan tycker att drogen är svår att sätta i ett fack. Detta försvårar processen att upptäcka drogen och stoppa den.

I och med ökningen av import tror Juan att kratomanvändningen kommer öka, så länge det inte blir olagligt. Melvin är förvånad över att det fortfarande inte är det.

– Man hade ju klassat det här för längesen om det var mer uppmärksammat, säger han.

Melvin heter egentligen något annat.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget