Hur funkar styret?
Landet är styrt av ett enda parti, Koreanska arbetarpartiet. Rollen som ledare för partiet har gått i arv från pappa till son, och är nu inne på Kim Il-sungs barnbarn Kim Jong-un. I praktiken är landet en diktatur där ledaren för partiet är en envåldshärskare.
Befolkningen i landet får inte ha vilka kläder de vill eller klippa sitt hår hur som helst. Ungefär 25 olika hårstilar är tillåtna av staten. Bara det absoluta toppskiktet i landet har tillgång till internet.
Nordkorea är måna om sin bild mot resten av världen och arbetar stenhårt med propaganda. Journalister får inte röra sig fritt, fotografera eller rapportera om vad de vill. Turister och journalister blir lotsade som spelpjäser efter en guide. Människorättsorganisationer är heller inte välkomna.
Bakgrunden
Innan andra världskriget var Koreahalvön (Nord- och Sydkorea) en japansk koloni. Efter år som koloni till Japan startade Kim Il-sung, ”den eviga presidenten” (som idag har näst intill gudastatus) ett uppror. Under 1950-talet tog Kim Il-sung makten över stora delar av halvön tillsammans med sitt kommunistiska parti "Koreas arbetarparti". Nordkoreanerna stöttades av Sovjet och Kina, sydkoreanerna av FN och framför allt USA. Det är ända sedan dess som relationerna till omvärlden varit frostiga (ibland totalt frusna). Kina har varit de som hållit Nordkorea om ryggen, ibland motvilligt.
Relationer till andra länder
Under 70-talet sålde Sverige 1000 Volvo-bilar till landet. De är fortfarande inte betalda och skulden ökar för varje år. När beställningen redan var skickad visade det sig att Nordkorea var pank och inte kunde betala. Sverige är en av de västländer som har en ambassad i landet.
Smuggling och stölder är inte ovanligt för landet, mycket på grund av handelsförbudet. Olja, cigaretter, filmer och annat som inte går att handla i affären smugglas in över gränserna trots att det är officiellt förbjudet.
USA målas gärna upp som den största fienden. USA har fortfarande många militärbaser i Sydkorea och övar ofta i området. Nordkorea visar ofta sitt missnöje med det.
Kärnvapen
Forskningen och försöken att bygga kärnvapen har länge varit ett mål. Nordkorea vill hävda att det är i självförsvar, men flera forskare och experter pekar mer på att det är en maktsymbol för landet. Provsprängningar och uppskjutningar av raketer som kan skicka iväg bomber har gjorts under lång tid. De har tagit ett stort kliv framåt för att nå sitt mål att bygga raketer som kan nå runt hela jorden.
Vad händer nu?
Handelsförbud och hinder för att handla med Nordkorea har satts upp. Det är nästan alla länder i hela världen som sagt att de inte ska handla eller skicka något dit, mycket för att sätta press på Nordkoreas kärnvapenprogram som alla utom Nordkorea själva vill stänga ner.