Koll på Läget: NMR och första maj

NMR:s demonstration i Kungälv.
NMR:s demonstration i Kungälv.

Nordiska motståndsrörelsen genomförde demonstrationer under första maj. Läget reder ut vad som hänt och vad Stefan Löfven egentligen har sagt.

Vad har hänt?

NMR demonstrerade under gårdagen i Ludvika och Kungälv.

I Kungälv är 21 personer brottsmisstänkta. 40 personer omhändertogs och förflyttades till annan plats. Det har inletts förundersökningar om våldsamt upplopp där både personer från NMR och motdemonstranter är gripna. Bland brotten som utreds finns anmälningar om hets mot folkgrupp och en person är gripen för våld mot tjänsteman. Polisen summerar läget under torsdagsförmiddagen och tror att fler brottsutredningar kommer att genomföras.

I Ludvika deltog uppskattningsvis 170 demonstranter från NMR. Polisen anser att demonstrationen hanterades väl och menar att de bara behövde stoppa motdemonstranter någon gång. En demonstrant från NMR brände en EU-flagga och greps för förargelseväckande beteende. Personen kommer troligtvis släppas efter förhör.

Vad kommer hända med anmälan?

Det kan ta lång tid innan det är löst. Det är flera åtalade efter en NMR-demonstration i Göteborg i september 2017 som fortfarande väntar på rättegång.

Vilka är Nordiska motståndsrörelsen?

NMR är en nynazistisk grupp. Den har vuxit fram ur organisationen Vitt ariskt motstånd som lades ner under 90-talet då flera ledare dömdes till fängelsestraff för grova brott. De vill skapa ett "rasrent" samhälle och grunda rasbiologiska institut för att göra rasbedömningar. De som i bedömningarna anses vara "rasfrämlingar" ska kunna deporteras från Sverige.

NMR:s symbol som kallas tyrrunan har använts av organisationer i Nazityskland.

Vad har Stefan Löfven sagt?

I sitt förstamajtal sa Stefan Löfven att han vill förbjuda nazistiska organisationer. Regeringen har tidigare startat en utredning för att se om det går att förbjuda vissa flaggor och symboler. Nu vill Löfven göra en ny utredning för att se om det är möjligt att förbjuda nazistiska organisationer.

Elin Nordlund

Skriv inlägg
Tack för ditt inlägg, det har nu skickats för moderering.Alla inlägg granskas av en redaktör innan publicering. Skriv kortfattat och tydligt, så ökar chansen att ditt inlägg kommer med.

Nytt inlägg har publicerats
Ämnen i artikeln
Mer om: Första maj
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget