Nu åtalas en 49-årig kinesisk man för misstänkt spioneri runt om i Sverige. Han ska ha spionerat på tibetaner mellan sommaren 2015 och början på 2017 samt samlat in information om deras personliga levnadsförhållanden.
Enligt åtalet var syftet att "överlämna dessa uppgifter till företrädare för den kinesiska staten" och mannen ska ha haft kontakter på kinesiska ambassader i Finland och Polen.
Denna typ av flyktingspionage kan röra sig om att hindra kritik mot regimer och regimkritiska verksamheter. I detta fall kan det antas att det är kritik mot Kina som skulle förhindras.
Själva konflikten mellan Tibet och Kina grundar sig i frågan om Tibets självständighet. År 1950 invaderades Tibet av Kina och året därpå var tibetanerna tvugna att skriva under ett avtal som menade att Tibet var en historisk del av Kina och inte ett självständigt land. Detta trots att Tibet vid denna tid var en självstyrande stat.
Tibets ledare, Dalai lama, flydde till Indien när motståndet mot kineserna övergick i ett uppror 1959. Han lever nu i Indien och styr sitt land med hjälp av en exilregering. Han pratar ofta om icke-våld, medkänsla och tolerans. År 1989 blev han tilldelad Nobels fredspris för sitt fredliga förhållningssätt gällande Tibets frihet.