Koll på Läget: Fake news

Det har pratats mycket om fejknyheter på internet den senaste tiden. Men vad är det egentligen? Läget reder ut!

Kort sagt är "fake news" falska nyheter som många tror innehåller sann fakta.
Kort sagt är "fake news" falska nyheter som många tror innehåller sann fakta.

Hillary Clinton, som var presidentkandidant i USA, sålde vapen till terrorgruppen IS. Rymdorganisationen Nasa ändar datumen för våra stjärntecken. Och den italienska påven stöttar USA:s president Donald Trump. Det är några av alla nyheter som delades på internet förra året. Men ingen av dem var sann. De är exempel på vad vi kallar fake news. Falska nyheter som många tror är fakta.

Två stora händelser 
Journalisten Jack Werner, som har jobbat med att faktakolla påståenden på internet i flera år säger att lögner på nätet egentligen inte är något nytt. Fejkade nyheter har funnits så länge som det har funnits nyhetsförmedling. Men om det tidigare var svårare att nå ut med fejkade nyheter till en bred publik är det i dag busenkelt tack vare sociala medier.

Jack förklarar att två stora händelser förra året fick hela världen att prata om fake news. Den första var när Storbritannien röstade ja till att lämna EU. Den andra var när Donald Trump blev USA:s president. Många blev förvånade över valresultaten. Man började därför titta närmare på vad som skulle ha kunnat påverkat valresultaten och insåg ganska snabbt att många artiklar innehöll faktafel, påhitt och ibland rena lögner. Många tror att det kan vara orsaken till att valresultaten blev som de blev.

Det är inte alltid lätt att veta vem som står bakom ett påstående nu när alla kan göra sig hörda på internet. Men det verkar inte alltid spela roll. Forskning visar att vi gärna litar på information som stärker våra egna åsikter.

Fejknyheters framtid på internet
Jack är ganska säker på att internet aldrig kommer bli fritt från dumma fel. Men ju bättre vi blir på källkritik, desto lättare upptäcker vi alla fel. Han säger också att internet är ganska nytt och att vi fortfarande håller på att lära oss hur det fungerar!

Internet har faktiskt inte funnits så jättelänge... vi lär oss fortfarande hur vi ska hantera det.
Internet har faktiskt inte funnits så jättelänge... vi lär oss fortfarande hur vi ska hantera det.
Mer om: Koll på Läget
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget