Koll på läget: Barnsoldater

Foto: UNICEF/Roger LeMoyne

I Sverige är vi skyddade från barnarbete. Men så ser det inte ut runt om i världen. Det finns länder där barn tvingas jobba för att de inte har något annat val.

Barn och ungdomar som är under 18 år och deltar i en väpnad konflikt kallas för barnsoldater. Det är omöjligt att säkert veta hur många barn som för tillfället är inblandade i väpnade konflikter runt om i världen. Barnen utnyttjas av beväpnade grupper och arméer.

Varför används barn i krig samtidigt som vi i Sverige leker med kompisar? Barnsoldater är billiga och enkla att ersätta. De senaste tio åren har antalet barnsoldater ökat för att utvecklingen av billiga och lätthanterade vapen också har det.

Hur går det till när barn blir soldater? Oftast tvingar man barnen. De kidnappas eller inkallas av äldre soldater. För att barnen inte ska rymma och återvända hem händer det ibland att de äldre soldaterna tvingar dem att döda sina föräldrar eller syskon innan de förs bort.

Barn som används som soldater i krig får kolossala konsekvenser både mentalt och fysiskt. De utsätts för stora risker eftersom att de har mindre utbildning, träning och erfarenhet än de vuxna. Barnsoldaterna dör eller skadas oftare på grund av detta.

FN jobbar för fred och mänskliga rättigheter i världen. De jobbar också mycket med barns egna rättigheter och har något som heter barnkonventionen. I den står det väldigt tydligt att: barn ska skyddas mot krig och inget barn får användas som soldat.

Källa: UNICEF och FN 

Ämnen i artikeln
Mer om: Koll på Läget
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget