Kim Walls öde berör kvinnliga journaliststudenter

Journaliststudenterna Annie Särka och Naomi Lamothe Berisha.
Journaliststudenterna Annie Särka och Naomi Lamothe Berisha.

Läget följer upp gårdagens uttalande om att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på journalisten Kim Wall. Vi pratar med kvinnliga journaliststudenter, hur ser de på Kim Walls öde och vad betyder det för framtiden?

“Är detta platsen jag kommer dö på?”
“Är detta platsen jag kommer dö på?”

Annie Särka, 23.

– Det är skitläskigt och tragiskt allt som hänt. Jag har alltid varit medveten om att man är utsatt som kvinna, på så många vis. Men jag hade inte riktigt tänkt på riskerna som journalistyrket för med sig.

Annie berättar om hur olika platser är förknippade med olika risker.

– I krigszoner så tror jag att det finns vissa risker som man är förberedd på. Men det som hände Kim Wall kunde ha hänt var som helst och det hade inte gått att förutse riskerna.

Kim Walls öde har berört Annie på många sätt. Det är något som följer med henne i vardagen.

– Tanken “är detta platsen jag kommer dö på?” kan komma till mig när som helst var som helst. Jag förbereder mig på allt.

"Man kan inte alltid se sig om ryggen"
"Man kan inte alltid se sig om ryggen"

Naomi Lamothe Berisha, 20. 

– Fallet Kim Wall är hemskt. Jag tänker själv alltid det värsta, och detta skulle ju kunna hända mig. Igenkänningsfaktorn är hög.

Naomi menar att kvinnor som redan är utsatta i samhället drabbas hårt. Att det blir som en undermedveten roll kvinnorna tvingas ta. En roll att alltid vara rädd.

– Jag vill ju gärna se att rutinerna kring yrket förbättras. Att man inte åker ut själv på arbeten. Att man är mer försiktig. Men så ser inte verkligheten ut. Kanske till en början efter att något så hemskt som detta hänt. Men snart faller även detta i glömska, tills något nytt händer.

Man kan inte alltid se sig om ryggen, tyvärr så är det precis det vi måste göra, säger Naomi.

Annie och Naomi känner att förändring måste ske.
Annie och Naomi känner att förändring måste ske.
Ämnen i artikeln
Mer om: Fallet Kim Wall
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget