Kan ta historiskt guld – efter 26 år: "Då vinner vi"

Klubben har 19 SM-guld – men har inte vunnit mästerskapet sedan 1995. I kväll kan Alvik Basket vara tillbaka på tronen som Sveriges bästa basketlag. Efter 26 års väntan. ”Alvik har aldrig haft ett bättre lag än den här säsongen”, säger forwarden Abigail Asoro.

Arkivbild. Abigail Asoro vann SM-guld med Umeå 2019. Nu har hon chansen att göra det med Alvik.
Arkivbild. Abigail Asoro vann SM-guld med Umeå 2019. Nu har hon chansen att göra det med Alvik.

När förra säsongen avslutades i förtid fick Alvik aldrig chansen att spela om guldmedaljerna. Luleå Basket utsågs till svenska mästare eftersom de toppade tabellen när grundserien var färdigspelad. Alvik var tvåa.

Nu har man ett gyllene läge att bryta guldförbannelsen. Två raka segrar i årets finalserie mot Luleå gör att Alvik har tre matchbollar. Redan i kväll har laget chansen att spela hem SM-guldet – på hemmaplan i Åkeshovshallen.

– Gör vi samma sak som vi har gjort de två första finalerna, speciellt den senaste uppe i Luleå, då vinner vi. I Luleå var vi bra både offensivt och defensivt, säger Abigail Asoro.

Har ni ett mentalt övertag på Luleå efter två segrar?

– Absolut. Det är ju do-or-die för dem, medan vi inte behöver kliva in med samma press. Även om vi kommer ha exakt samma inställning som tidigare, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt har vi aldrig vunnit något SM-guld och vill ta vårt första. Därför är det så klart också press på oss.

Alvik vann grundserien två poäng före just Luleå. En drömfinal enligt många, men där seriesegrarna klev in i finalen som knappa favoriter.

– Vi har haft inställningen hela tiden att kliva in och köra hårt. Göra det tillsammans. Vi litar på varandra och har aldrig känt någon press utifrån.

Klubben har 19 SM-guld och var länge en stormakt i svensk basket. Det har dock dröjt 26 år sedan senaste guldet. På damsidan har Alvik aldrig stått som mästare.

– Att vinna skulle betyda jättemycket för klubben. Jag tror Alvik aldrig har haft ett bättre lag än den här säsongen. Vi har oerhört många bra spelare och kan sätta in vem som helst. Och den kommer göra det bra.

Vad tror du då – är ni svenska mästare i kväll?

– Jag hoppas det. Alla i laget är väldigt taggade och det hade varit underbart att ta ett SM-guld på hemmaplan.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget