Journalistförbund anmäler Israel för krigsbrott

Al-Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds när hon var i Jenin för att rapportera om oroligheterna på Västbanken.

Både utredare och vittnen hävdar att skotten kom från Israeliskt håll. Israel menar att de lika gärna kunde komma från palestinska trupper.

Nu anmäler svenska journalistförbundet Israel för krigsbrott.

Al-Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds när hon var i Jenin för att rapportera om oroligheterna på Västbanken.

Både utredare och vittnen hävdar att skotten kom från Israeliskt håll. Israel menar att de lika gärna kunde komma från palestinska trupper. 

Nu anmäler svenska journalistförbundet Israel för krigsbrott.
Al-Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds när hon var i Jenin för att rapportera om oroligheterna på Västbanken. Både utredare och vittnen hävdar att skotten kom från Israeliskt håll. Israel menar att de lika gärna kunde komma från palestinska trupper. Nu anmäler svenska journalistförbundet Israel för krigsbrott.

Svenska journalistförbundet har anmält Israel för krigsbrott mot journalister. Det har de gjort tillsammans med det Internationella Journalistfederationen.

– Vi menar att Israel har begått krigsbrott och måste utreda det, säger journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert till SVT.

De har tidigare anmält Israel för andra journalister som har blivit skadade och dödade av israeliska säkerhetsstyrkor. Journalistförbundet anser att Shireen Abu Akleh var en måltavla på grund av sin yrkesroll.

– Det är en journalist som burit både väst och hjälm där det tydligt stått ”press”, som då blivit skjuten, säger Ulrika Hyllert, ordförande Svenska Journalistförbundet till SVT.

Israel å sin sida nekar till ansvar för Aklehs död. De menar att det kan vara palestinska trupper som ligger bakom skjutningen.

Erik Halkjaer är ordförande på Reportrar utan gränser i Sverige.
Erik Halkjaer är ordförande på Reportrar utan gränser i Sverige.

Reportrar utan gränser, som jobbar för pressfriheten i världen, har också tidigare anmält Israel till internationella brottmålsdomstolen. I fallet Shireen Abu Akleh kräver de att en oberoende utredning tillsätts.

Erik Halkjaer, som är Reportrar utan gränsers svenska ordförande, menar att det finns en generell skepsis gentemot journalister på plats i Palestina och deras oberoende. Han jämför med när journalister dödas i andra länder som till exempel Ukraina eller Mexico och att det då tycks vara mycket lättare att vidarebefordra och lita på journalister på plats.

– Det är uppenbar skillnad. Här har vi flera journalister som säger att hon sköts troligen av israeliska soldater och då ses de som en del i konflikten, säger Erik Halkjaer och fortsätter:

– En journalist ska inte inte ta ställning, att då ifrågasätta det plötsligt i det här tycker jag är väldigt respektlöst mot de oberoende journalister och medier som är på plats och riskerar livet för att vi ska få information.
Ämnen i artikeln
Mer om: Mordet på Al-Jazeera journalisten
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget