Johaug ska dominera igen

Många timmar på fjället men inga tävlingar på två år.
Många timmar på fjället men inga tävlingar på två år.

Therese Johaug närmar sig comeback efter sin dopingavstängning. På lördag kastar sig den norska superstjärnan ut i skidspåret igen och tränaren Gunnar Mikkelsplass tror att Johaug kommer ta vid där hon slutade och fortsätta dominera.

– Det skulle överraska mig om hon inte är på samma nivå eller bättre, säger han.

Therese Johaug har missat både VM och OS och fått ägna de två senaste säsongerna åt träning efter att hösten 2016 ha ertappats med den anabola steroiden clostebol i kroppen. Johaug, som fick i sig den förbjudna substansen genom en läppsalva, hävdade att hon var oskyldig men idrottens skiljedomstol Cas stängde ändå av henne i 18 månader – en avstängning som upphör under onsdagen.

Skidstjärnan, som vunnit sju VM-guld och ett OS-guld, kommer vara med i ett motionslopp tillsammans med sponsorer på lördag. I sommar kommer sedan en mer ordentlig tävlingscomeback när hon deltar i ett rullskidlopp. På snö stöter hon på hårt motstånd först vid den norska säsongspremiären i Beitostølen i vinter.

Enligt Johaugs tränare Gunnar Mikkelsplass finns det stora anledningar för konkurrenterna att vara rädda.

– Therese är på en väldigt hög nivå. Jag har sett vad hon gjort på träning och är trygg med att hon gjort jobbet som krävs. Man vet aldrig med form, men det skulle överraska mig om hon inte är på samma nivå eller bättre, säger Mikkelsplass.

Tränaren säger också att Johaug nu kommer ha precis samma förutsättningar som konkurrenterna.

– Hon har haft svackor men nu kan hon nollställa helt och veta att när säsongen sätter igång har alla samma förutsättningar.

För skidåkningens elit väntar nu flera månader med förberedelser inför nästa säsong. Världscupen pågår från november till mars och har världsmästerskapet i österrikiska Seefeld i februari 2019 som höjdpunkt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget