“Jag var på nattklubb med 300 personer”

Den svenska sommaren kommer fortsättningsvis påverkas av pandemin - med restriktioner och inställda evenemang. Men i Australien trängs ungdomar på nattklubbar och konserter.

Läget har varit i kontakt med svensken Pontus Johnsson, 22, för att höra hur det är att leva i pandemins paradis.

Den rådande pandemin har slagit hårt mot många delar av världen. Men med endast 910 dödsfall i covid-19 har Australien klarat sig undan en svår smittspridning, i jämförelse med Sveriges 14 tusen dödsfall.

Pontus Johnsson bor i Miles, Queensland och jobbar på en solfarm. Där finns inga restriktioner. Däremot för vissa barer och restauranger statistik över besökarna via appar. Detta sker genom en QR-kod. Ifall någon visar sig ha covid-19 kan regionerna se över vilka andra som varit på samma platser och därmed spåra smittan.

– De finns lite överallt i landet. Olika stater har olika appar, berättar Pontus.

Pontus Johnsson bor i Australien sedan två år tillbaka. Han stormtrivs.
Pontus Johnsson bor i Australien sedan två år tillbaka. Han stormtrivs.

Även klubbar och festivaler är i full gång. Nyligen var Pontus i Melbourne och festade. Han menar att människors längtan efter att festa och umgås med vänner har ökat när de olika staterna varit nedstängda.

– Jag var på nattklubb med 300 personer. Alla stod tätt, svettiga. Alla vill bara festa!

Under besöket i Melbourne provade Pontus ett nytt koncept: “covid safe concert”. DJ:n Carl Cox spelade samtidigt som publiken var placerade i numrerade boxar, där de kunde dansa och dricka.

– Det var riktigt fräckt! säger Pontus.

Australiensk musikkonsert.
Australiensk musikkonsert.

Pontus tror att anledningen till varför Australien har klarat sig bättre än andra länder har mycket att göra med att det är en ö som ligger omringat av vatten. Pontus menar även att folk verkar bry sig mer om corona i Australien än i exempelvis Sverige. Och när de första fallen av corona dök upp stängde landet ned helt.

–I Sverige verkar ingen bry sig, här bryr sig alla, säger Pontus.

Redan innan pandemin beskriver Pontus att flytten till Australien är det bästa valet han gjort, och det har inte ändrats.

– Det absolut bästa valet jag gjort - inte minst nu.

Sedan nyår 2021 har Australien som mest haft 37 bekräftade fall av covid-19, och många dagar är siffrorna mycket lägre.
Sedan nyår 2021 har Australien som mest haft 37 bekräftade fall av covid-19, och många dagar är siffrorna mycket lägre.
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget