SVT:s Sportnytt berättar i sitt program att de spanska ligorna kommer starta i början på juni månad. Den nyheten blev officiell efter att en videokonferens hölls av det spanska sportrådet och den spanska fotbollsfederationen.
Sportnytt berättade därefter att Italien möjligen också ser ljuset i tunneln. Den italienska regeringen och den italienska fotbollsfederationen ska fatta ett konkret beslut om hur och när säsongen ska starta igen.
— Det värsta med viruset är förhoppningsvis över nu i Italien. Det är en av anledningarna till att de här förslagen och potentiella besluten äger rum nu, säger Erik Hadzic, en expert på italiensk fotboll och journalist som skriver för Fotbollskanalen.
Italien förbereder sig nu långsamt för ett liv utanför karantänen, trots att riskerna för att göra situationen värre fortfarande finns. Den japanska fotbollsfederationen har framskjutit deras startdatum flera gånger på den inhemska fotbollssäsongen efter deras tidigare misstag.
— Risken är att det blir ett bakslag. Likt det som hände i Japan. De försökte gå tillbaka till vardagen både socialt och inom sport alldeles för tidigt. Konsekvensen av det var att en ny våg av smittspridning skapades och allt blev värre, berättar Makoto Asahara, en sportjournalist som skriver för Aftonbladet.
Rädslan i Italien ligger i risken att spelarna smittar varandra när matcherna börjar spelas igen. De oroligheterna har tagits med i beräkningarna när de ledande myndigheterna har diskuterat om framtida lösningar. Nyhetsbyrån Ansa rapporterade att alla ansträngningar ska läggas på att utföra de viktigaste testerna, inklusive näs- och svalg tester för att skydda lag och domare. Den italienska fotbollsfederationen har nu skrivit dokument på 47 sidor. Där står alla regler nedskrivna som spelare, tränare, domare och administrativa chefer får och inte får göra. Målet med dessa dokument är att försöka förhindra en ny våg av smittspridning.
— Vi måste vänta ett bra tag innan vi får se matcher spelas igen. Däremot har saker och ting börjat hända, vilket måste ses som någonting positivt, fortsätter Hadzic.