Trots solens strålar är det en sval vårdag i Årsta, söder om Stockholm. På byggnaden bredvid den grustäckta parkeringen står det “Svenska Ishockeyförbundet”. Det är härifrån mycket av ishockeyn i landet sköts.
Olof Östblom öppnar dörren. Han har tidigare varit assisterande coach för både Brynäs IF i SHL och Damlandslaget, nu är han den som styr över över landets högsta serier och landskamperna för både herrar och damer.
– Välkommen, vill du ha en Nocco? Säger han med ett leende.
Han rotar fram en burk ur kylen och slår sig sedan ned i sofforna längs väggen i lobbyn. Tre Kronors logga på en blå bakgrund täcker väggen mittemot, även kuddarna i sofforna har samma motiv som väggen. Till höger om soffgruppen bråkar VM-pokaler om plats i ett glasskåp.
Konsten att behålla spelare
2012 tog ishockeyförbundet över Stålbucklan, en turnering där de bästa tjejerna mellan 14 och 16 år är med och tävlar om pokalen. Turneringen är tjejernas motsvarighet till killarnas TV-Pucken. 18 regioner deltog i år och förra året sågs finalen av nästan 300 000 tittare.
Trots det finns det mycket kvar att göra.
– Just nu håller vi på och har precis lanserat en satsning i distrikten med mer organiserad samling och matchspel enbart för tjejer.
– I något distrikt kanske det bara blir fyra gånger per år, där det inte finns tillräckligt för att starta en serie. Men vi skjuter till pengar för att ge tjejerna en chans att tävla mot varandra. Det är kanske extra viktigt för tjejerna att vi skapar miljöer så att de fortsätter spela. Det är ett stort fokus på flickorna på utvecklingssidan, fortsätter han.
Han påpekar att hockeyförbundet har många utmaningar framför sig och konversationen blir allvarligare.
– Det finns ett dilemma, vi har ca 5000 damspelare i Sverige. Vi har bra tillströmning till hockeyskolan men det är många som slutar. Endast fem procent av de som börjar spela fortsätter spela till seniornivå, berättar Olof bekymrat.
Han vill se en miljö där hockeyn behåller fler. Idag spelar tyvärr många tjejer bara med killar och den miljön får många tjejer att sluta. Antalet tjejer som börjar med knattehockey har fördubblats de senaste fem åren, men antalet tjej- och damspelare totalt idag är bara cirka 1500 fler än för fem år sen.
– I Stockholm där det finns serier för bara tjejer så fortsätter fler att spela längre. Sådana serier finns inte på alla orter. Vi på förbundet ser det som en utmaning att hitta fler miljöer där man kan behålla tjejer inom ishockeyn på lång sikt, säger han.
Olof berättar att man spekulerar i om flickhockeyn skulle hjälpas av modifikationer på både tävlingsbestämmelser och spelmodeller. Man måste kanske inte spela fem mot fem hela tiden, utan möjligtvis spela tre mot tre. Det är sådana modeller ishockeyförbundet tittar på för flickor och även för pojkar i regioner där det inte finns tillräckligt med spelare.
Trots att damhockeyn har växt så det knakar de senaste åren är de ändå en bit efter pojk- och herrspelarna som har närmare 60 000 spelare.