Ishockeyförbundet tror på tjejerna

Olof Östblom vill ge fler hockeytjejer chansen

Läget träffar ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom som delar med sig av hur förbundet jobbar för att fler tjejer ska börja spela och fortsätta spela världens coolaste sport.

Trots solens strålar är det en sval vårdag i Årsta, söder om Stockholm. På byggnaden bredvid den grustäckta parkeringen står det “Svenska Ishockeyförbundet”. Det är härifrån mycket av ishockeyn i landet sköts.

Olof Östblom öppnar dörren. Han har tidigare varit assisterande coach för både Brynäs IF i SHL och Damlandslaget, nu är han den som styr över över landets högsta serier och landskamperna för både herrar och damer.

– Välkommen, vill du ha en Nocco? Säger han med ett leende.

Han rotar fram en burk ur kylen och slår sig sedan ned i sofforna längs väggen i lobbyn. Tre Kronors logga på en blå bakgrund täcker väggen mittemot, även kuddarna i sofforna har samma motiv som väggen. Till höger om soffgruppen bråkar VM-pokaler om plats i ett glasskåp.

Konsten att behålla spelare

2012 tog ishockeyförbundet över Stålbucklan, en turnering där de bästa tjejerna mellan 14 och 16 år är med och tävlar om pokalen. Turneringen är tjejernas motsvarighet till killarnas TV-Pucken. 18 regioner deltog i år och förra året sågs finalen av nästan 300 000 tittare.

Trots det finns det mycket kvar att göra.

– Just nu håller vi på och har precis lanserat en satsning i distrikten med mer organiserad samling och matchspel enbart för tjejer.

– I något distrikt kanske det bara blir fyra gånger per år, där det inte finns tillräckligt för att starta en serie. Men vi skjuter till pengar för att ge tjejerna en chans att tävla mot varandra. Det är kanske extra viktigt för tjejerna att vi skapar miljöer så att de fortsätter spela. Det är ett stort fokus på flickorna på utvecklingssidan, fortsätter han.

Han påpekar att hockeyförbundet har många utmaningar framför sig och konversationen blir allvarligare.

– Det finns ett dilemma, vi har ca 5000 damspelare i Sverige. Vi har bra tillströmning till hockeyskolan men det är många som slutar. Endast fem procent av de som börjar spela fortsätter spela till seniornivå, berättar Olof bekymrat.

Han vill se en miljö där hockeyn behåller fler. Idag spelar tyvärr många tjejer bara med killar och den miljön får många tjejer att sluta. Antalet tjejer som börjar med knattehockey har fördubblats de senaste fem åren, men antalet tjej- och damspelare totalt idag är bara cirka 1500 fler än för fem år sen.

– I Stockholm där det finns serier för bara tjejer så fortsätter fler att spela längre. Sådana serier finns inte på alla orter. Vi på förbundet ser det som en utmaning att hitta fler miljöer där man kan behålla tjejer inom ishockeyn på lång sikt, säger han.

Olof berättar att man spekulerar i om flickhockeyn skulle hjälpas av modifikationer på både tävlingsbestämmelser och spelmodeller. Man måste kanske inte spela fem mot fem hela tiden, utan möjligtvis spela tre mot tre. Det är sådana modeller ishockeyförbundet tittar på för flickor och även för pojkar i regioner där det inte finns tillräckligt med spelare.

Trots att damhockeyn har växt så det knakar de senaste åren är de ändå en bit efter pojk- och herrspelarna som har närmare 60 000 spelare.

Damkronorna går på isen för ett träningspass. (Arkivbild)

Visionen för tjejer inom hockeyn

– Ishockeyförbundet vill ha sveriges mest engagerande idrott. Det betyder att det är lika för alla och att det är könsneutralt, svarar Olof.

Han berättar att damhockeyn har haft en väldigt stark utveckling på hög nivå. Idag har flera av SHL-lagen och lagen i Allsvenskan även lag på elitnivå för damer. Bara årets finaler i SDHL lockade 9300 åskådare, ett snitt på 3100 personer per match, att jämföra med för fem säsonger sen, då hela slutspelet drog 9200 åskådare.

På förbundet vill man satsa mer på flickorna. Nu när damerna ändå börjat generera mycket intresse från sponsorer och publik, då behöver förbundet inte göra lika mycket längre förklarar Olof.

– Jag har följt SDHL på nära hålla, det har ändå hänt väldigt mycket i förutsättningar, där det bygger på att skapa intäkter från publikunderlag och sponsorer.

Även media har börjat visa ett allt större intresse för damhockeyn.

SVT sänder finalerna, C More sänder några matcher och även Mittmedia har gjort satsningar. Alla matcher går dessutom att se på hockeyförbundets hemsida.

Det finns ett intresse och det växer hela tiden.

– Jag tror inte att det finns några heltidsproffs i Sverige på damsidan idag, men det är nog bara en tidsfråga, avslutar Olof.

Ett handskak sätter punkt, Olof återgår till arbetet, burken av Nocco är tom och utanför är den svala vårdagen snart slut.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport

Vill du köpa Zlatans näsa?

Sport A(u)ktion mot den moderna fotbollen

Tjejledare - förebilder på fotbollsplanen och i livet

Sport Kista SC är föreningen där spelarna har många tjejledare att se upp till - både på och utanför fotbollsplan...

3 min

Sverige mot sitt första VM i Dodgeball

Sport Sweden Spectaculars har rusat snabbt i Dodgeballen – inte minst tack vare sina spex.

Dags för namnbyte

Internationella skidförbundet (FIS) byter namn till Internatio...

Hur ser framtiden ut Zlatan Ibrahimović?

Sport I söndags vann Zlatan sin tolfte ligatitel i karriären. Kommer han att lägga skorna på hyllan nu?

Världens starkaste man 2022

Sport Mellan den 24- och 29 maj i amerikansk tid pågår tävlingen ”Wo...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...