Invånare flyr ön på grund av bristen på vatten

Avskogning av regnskog är ett stort problem i hela världen. Väster om Anjouan ligger Moçambique. Där uppmanar man lantbrukare att odla kaffebönor för att motverka avskogningen i landet. Även på Anjouan har ett projekt för att motverka avskogningen påbörjats.
Avskogning av regnskog är ett stort problem i hela världen. Väster om Anjouan ligger Moçambique. Där uppmanar man lantbrukare att odla kaffebönor för att motverka avskogningen i landet. Även på Anjouan har ett projekt för att motverka avskogningen påbörjats.

Klimatförändringar är inte en del av framtiden - förändringar sker redan nu. Sedan några år tillbaka har en ö i Afrika grova problem med vatten - till följd av klimatförändringar och avskogning.

Strax utanför Moçambique i Indiska oceanen ligger ön Anjouan som tillhör landet Komorerna. Trots att Anjouan är en ö omringad av vatten som har mer regn om året än majoriteten av Europa, är det största problemet för landet bristen på det.

Avskogning för jordbruksland

Under 50-talet påbörjades en avskogning på ön som skulle fortsätta in på 2000-talet. Man högg ner skogar för att göra plats för jordbruksland och idag jobbar en tredjedel av invånarna inom yrket. Men allt har två sidor: avskogningen skapade arbetstillfällen, men skadade även det känsliga ekosystemet.

Med det rubbade ekosystemet och avskogningen har en speciell typ av skog försvunnit, "molnskog". Skogen är expert på att absorbera regnvatten och föra det tillbaka till marken. Därefter rinner det vidare ut i floderna och går att användas av invånarna. När skogen försvinner innebär det att även om det regnar kommer vattnet inte att komma till nytta.

—Vi har förlorat 40 permanenta floder under de senaste 50 åren, säger Mohamed Misbahou till The New York Times. Misbahou är teknisk chef över en organisation som fokuserar på att återplantera skog på ön.

Vattnet räcker inte till hushållsanvändning

Idag är vattennivån så låg på vissa delar av ön att familjer har svårt att få tillräckligt för att täcka hushållsanvändningen. Flera jobb inom lantbruk försvinner då grödorna inte kan vattnas. Det leder till en mat-osäkerhet och att invånare flyr till andra länder för att hitta jobb.

Bonden Sandia Halifa bor i byn Mnadzishumwé. Hon berättar för The New York Times att de knappt har tillräckligt för familjen:

— Vanligtvis kan vi få två 20-liters kannor med vatten varannan till var tredje dag.

För att sätta det i perspektiv: i Sverige använder en person 140 liter vatten per dag. Enligt de Förenta nationerna har bara 13 procent av invånarna i Komorerna tillräckligt med vatten. Och klimatförändringarna gör att ön torkar ännu snabbare.

Projekt för framtiden

Men det finns långsiktigt hopp. Mohamed Misbahou är ansvarig för ett projekt de Förenta Nationerna har på ön med mål att få upp vattennivåerna och hjälpa till att få tillbaka lantbruket. Man återplanterar skog, men väljer speciella arter som ska klara den väderförändring som kommer ske i och med klimatförändringarna. Hittills har projektet hjälpt till att plantera över en miljon träd på ön.

Källa: The New York Times

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget