Idrottens krispengar dröjer till midsommar

Nu har regeringen och Riksidrottsförbundet kommit överens om hur krispaketet på 500 miljoner kronor ska fördelas inom idrotten – men pengarna kommer först till midsommar.

Idrottsrörelsen har det tufft i coronatider, inte minst fotbollsföreningar.
Idrottsrörelsen har det tufft i coronatider, inte minst fotbollsföreningar.

Coronautbrottet har gjort Sveriges idrottsföreningarna ekonomiskt blödande. Konsekvenserna för krisen har och kommer att bli stora. För att stötta Sveriges idrottsföreningar presenterade idrottsministern Anna Lind den 20 mars ett  krispaket på 500 miljoner kronor till idrotten. Nu har regeringen tillsammans med  riksidrottsförbundet enats om hur pengarna ska fördelas. Men stödet förväntas komma först till midsommar.

– Det beror helt enkelt på att nu inleds ett förfarande där man kan söka pengarna, säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande.

Han säger att Riksidrottsförbundet gör vad det kan för att försöka klara det första halvåret med de resurser idrotten fått hittills. När det är dags för regeringens stödpaket att fördelas ut listar han tre punkter som kommer att avdöma.

• Solidaritet. Idrottsrörelsen ska ställa upp solidariskt.

Titta på överlevnad.

• Barn- och ungdomsidrotten.

Om idrottsrörelsen behöver mer pengar framöver så är ytterligare stöd inte uteslutet, även om några sådana planer inte finns i nuläget. Pågår coronakrisen efter sommaren så blir frågan relevant. Men en sak i taget. Dialogen mellan Regeringen och Riksidrottsförbundet är fortlöpande.

– Det är prioriterat att vi har en levande idrottsrörelse efter den här svåra tiden. Men ingen kommer att kunna räkna med att bli helt kompenserad, säger Anna Lind.

Källa: TT

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget