Idag inleds Ishockey-VM

Första matchen blir mellan Frankrike och Slovenien idag 15:20. Sverige går in i turneringen på lördag mot Österrike.

I Sveriges trupp finns 7 NHL- spelare.
I Sveriges trupp finns 7 NHL- spelare.

Turneringen spelas i Finland och trots att landet aldrig tagit en medalj på hemmaplan ses de som en av favoriterna till guldet. Tidigare i år tog “Lejonen”, som det finska laget kallas, sitt första OS-guld efter finalvinst mot det Ryssland. De får dock inte delta i årets mästerskap på grund av invasionen av Ukraina.

Tjeckien och Kanada pekas också ut som guldfavoriter. Skulle Finland vinna VM blir laget det andra i historien att vinna både VM och OS samma år. Det enda laget som gjort det är Sverige som lyckades med bedriften 2006.

Sverige spelar i Grupp B med bland annat Finland, USA och Tjeckien. Tre Kronor möter Österrike i sin premiärmatch och dagen efter är det dags för Tjeckien. De fyra bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal.

Sverige vill ha revansch

I det senaste världsmästerskapet åkte Sverige chockartat ut i gruppspelet. I OS var Tre kronor snubblande nära en final men slutade till sist fyra. Mästerskapet blir förbundskapten Johan Garpenlövs sista. Han kommer ersättas av Växjö Lakers nuvarande coach Sam Hallam.

Matcherna sänds på TV3, TV6, TV10 och Viaplay.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget