Idag börjar ishockey-VM i Kanada

Hemmanationen är guldfavorit. För Damkronornas del gäller det att förbättra höstens resultat – då blev det bara en sjundeplats.

Hanna Olsson under Sveriges match mot Tjeckien vid VM i Danmark den 30 augusti 2022.
Hanna Olsson under Sveriges match mot Tjeckien vid VM i Danmark den 30 augusti 2022.

VM i Brampton i Kanada inleds idag. Sverige spelar sin första match på torsdag mot Tyskland. Tio lag deltar och Sverige spelar i grupp B. Alla fem lagen i grupp A, och de tre bästa i grupp B, går vidare till kvartsfinal.

Medaljchans?

I det svenska laget blandas rutin och unga förmågor. Sju av spelarna gör sitt första VM, däribland 16-åriga forwardspelarna Hilda Svensson, HV71, och Ebba Hedqvist från Modo.

Många fans kommer även att hålla ögonen på Hanna Olsson, till vardags forward i Frölunda. 24-åringen är Sveriges bäst betalda ishockeyspelare på damsidan, enligt Göteborgsposten. Hon inledde förra VM med ett hattrick i premiären. Lyckas hon med en liknande bragd mot Tyskland lever drömmen om att ta sig längre än till kvartsfinal. För åtminstone dit ska man, enligt experten Maria Rooth.

– Gör Sverige sitt jobb och presterar på sin nivå, då tar de sig vidare till kvartsfinal, säger hon till SVT.

Om Sverige slår OS-bronsmedaljörerna Finland kan de vinna sin grupp - och undvika USA och Kanada i kvartsfinal. I 20 av 21 VM-finaler har de två nordamerikanska lagen mött varandra. Med OS-guldet och de två senaste VM-gulden i bagaget är hemmanationen Kanada även årets guldfavorit.

Varför två VM på en säsong?

2022 var första gången VM spelades under ett OS-år och turneringen i höstas var egentligen del av säsongen 2021-2022. Därför inleds ett nytt VM bara sju månader efter att Kanada lyfte VM-bucklan i Danmark.

Ryssland får inte delta

På grund av kriget i Ukraina får varken Ryssland eller Belarus delta i Internationella ishockeyförbundet IIHF:s turneringar. Den 22 mars meddelade IIHF att förbudet kommer vara i kraft hela säsongen.

Alla Sveriges matcher, och även semifinaler och medaljmatcher, visas i SVT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget