Ida Holmström om VM-bronset

Finland tog guld för första gången, USA fick för första gången inte guld och Sverige tog en stolt tredje plats

“Sveriges stoltheter” är vad de kallas av alla som har koll på cheerleading i Sverige. Göteborgslaget Wildcats fortsatte att dominera på SM i söndags där de tog hem sitt femte SM-guld. LÄGET har träffat Ida Holmström som flyttade från Stockholm till Götet för att få gå i laget i ett år.

Tidigare gick Holmström i laget Dynamite Dragons som fanns i Stockholm, då tävlade hon mot Wildcats. Klassen senior all-girl level 6 är högt prestigefylld, vinner man SM blir man Team Sweden följande år. Förr brukade det finnas många föreningar som tävlade i klassen, men efter att Gothenburg Cheer One Wildcats sitt tredje år tog hem guldet började andra lag droppa till lägre levels. Wildcats dominerade totalt, och de andra fegade ur.

Dragons var det sista laget som lämnade klassen, och när Ida fick veta att man efter 16-17 säsongen skulle lägga ner så skulle hon sluta. Men då kom ett erbjudande från Göteborg hon bara inte kunde tacka nej till. Resultatet blev ett VM brons, ett klubb-VM brons och ett SM-guld.

Klubb-VM mattan är det många cheerleaders i Sverige som drömmer om

Hur har det varit att flytta till Göteborg för cheerleadingen?

- Till en början väldigt läskigt, eftersom jag inte kände någon. Det enda gemensamma jag hade med någon i laget var sporten. Men efter några träningar började man verkligen komma in i allt, berättar Holmström.

På dagarna jobbade Ida för att ha råd med allt från boende och mat till VM-resa och terminsavgifter. Det är inte billigt att gå på cheerleading, trots att Team Sweden får några sponsorer. Men Ida tycker att allt varit värt det.

- Jag har alltid drömt om att gå i landslaget och därför så var verkligen varje träning som att uppleva sin dröm. Jag är så glad att jag gjorde de, och jag skaffade minnen och vänner för livet.

Vilka uppoffringar har du gjort för lagets skull?

Eftersom vi tränar fyra gånger i veckan är de mycket uppoffringar man får göra. Jobb, vänner och annat socialt liv. Men de har varit så värt de.

Flera av Idas vänner från Stockholm har hälsat på i Göteborg, hon har även åkt hem över jul.

VM i Orlando

I April blev det dags för avfärd, denna gång över Atlanten. Varje år hålls både VM och klubb-VM i Orlando, Florida. Wildcats tävlar först på VM som Team Sweden, och sedan på klubb-VM som Wildcats.

Båda tävlingarna sprider ut sig på två dagar vardera. På VM kvalar man dag ett och sedan är det poängen som kommer dag två som utgör placeringarna. På klubb-VM räknas 25% av poängen från dag ett med 75% av poängen från dag två. Ett dåligt program dag ett kan alltså vägas upp med ett bra sådant dag två.

- Förhoppningarna innan var att vi skulle få prestera två bra program både på semi och finalen. Vi skulle visa självsäkerhet och se till att Sverige skulle vara i toppen i år, berättar Ida.

2017 låg Göteborgslaget på tredje plats efter dag ett på VM. Alla var taggade och förväntansfulla på dag två, endast en gång tidigare hade Sverige fått ett VM brons. Men det gick inte riktigt som man ville och det blev ingen medalj. I år var placeringarna detsamma efter dag ett men nu ville man ha revansch. Även dag två gick bra och den här gången kom medaljen.

- Känslan av att ta vm brons var helt sjuk. Allt man jobbat för under ett år och det som varit ens mål under 10 års tid var uppfyllt, jag kunde inte fatta det. Men kände sig ganska tom men fortfarande lyckligast på jorden!

17 sek
Del av programmet dag ett på VM

Sedan blev det dags för klubb-VM, där tog Wildcats ett brons förra året. Det gick bra båda dagarna och även där fick de hem ett brons, vilket bara var en extra bonus för Sveriges stoltheter.

Vilken av medaljerna betyder mest?

- VM medaljen, vi har verkligen satsat VM i år. Klubb-VM medaljen var bara en bonus då vi bara gick in med inställningen att ha roligt på den tävlingen.

Men glada blev de, Sverige har aldrig fått back-to-back medaljer på klubb-VM förut. Förra året var första gången det ens blev en medalj där.

Wildcats efter klubb-VM bronset, Ida Holmström står näst längst till höger.

Vad har ni haft för mål under året?

- Målet detta året har varit att öka svårigheten och utföra ett perfekt program på vm finalen

Hur kändes det inför SM?

- Det har känts super bra, men vi hade en skada dagen innan som gjorde att vi inte hade samma förutsättningar.

Trots detta gick det bra för Wildcats och Ida kunde stolt bära sitt SM-guld. På prisutdelningen gick laget även ett diplom för sina fantastiska insatser under VM-dagarna.

Skadan hon berättar om var en sprucken blindtarm. Några av tjejerna i laget satte ihop en liten sång om det som sedan spreds över sociala medier och snart la andra lag upp videor där de sjunger samma catchiga sång. På @gcodreamteam på instagram hittar ni dessa.

Näst på tur blir EM, sista stoppet för denna säsong.

27 sek
Här får laget veta att de tagit medalj
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport

Vill du köpa Zlatans näsa?

Sport A(u)ktion mot den moderna fotbollen

Tjejledare - förebilder på fotbollsplanen och i livet

Sport Kista SC är föreningen där spelarna har många tjejledare att se upp till - både på och utanför fotbollsplan...

3 min

Sverige mot sitt första VM i Dodgeball

Sport Sweden Spectaculars har rusat snabbt i Dodgeballen – inte minst tack vare sina spex.

Dags för namnbyte

Internationella skidförbundet (FIS) byter namn till Internatio...

Hur ser framtiden ut Zlatan Ibrahimović?

Sport I söndags vann Zlatan sin tolfte ligatitel i karriären. Kommer han att lägga skorna på hyllan nu?

Världens starkaste man 2022

Sport Mellan den 24- och 29 maj i amerikansk tid pågår tävlingen ”Wo...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...