Homosexuella nekas på VM-hotell i Qatar

I november spelas fotbolls-VM i Qatar. 20 hotell som finns listade på fotbolls-VM:s egen hemsida rekommenderar homosexuella att dölja att de är just homosexuella om de vill boka rum. Några nekar homosexuella att boka rum överhuvudtaget.

Foto: TT

Homosexualitet är förbjudet enligt qatarisk lag och kan ge upp till 7 års fängelse. Så sent som i mars under Fifa-kongressen gick Fifas ordförande Gianni Infantino ut och försäkrade om att alla som vill ska kunna åka till Qatar och titta på VM.

”Alla är välkomna här i Qatar, även när det gäller HBTQI-människor”, försäkrade han.

En undersökning som SVT Sport gjort, tillsammans med norska NRK och danska DR visar att inte alla de 69 hotell som Fifa själva rekommenderar på VM:s hemsida lever upp till den försäkringen.

Under pseudonym, där reportrarna utgav sig för att vara ett nygift svenskt homosexuellt par som vill åka till Qatar på smekmånad, kontaktade de olika hotell för att boka. Tre av VM-hotellen svarade direkt nej till deras förfrågan.

”Tack för frågan, men enligt vår hotell-policy kan vi inte ta emot er”, svarade ett hotell och ett annat ”Nej, vi accepterar inte (homosexuella par)”.

Får inte visa sin kärlek öppet

De 20 hotell som sa att de var välkomna, informerade om att de inte får visa att de är homosexuella och att det tidigare varit incidenter där polisen tagit med sig qatariska personer från hotellet som haft homosexuella relationer.

”Vi dömer inte, men... Om ni sminkar er och klär er homosexuellt, så går det emot landets och regeringens policy. Men för vårt hotell är det okej om ni klär er propert och inte uppvisar något sexuellt beteende eller hånglar offentligt”, får SVT Sport höra från ett av hotellen.

Vad säger Fifa?

SVT:s reportrar har även mailat Fifa och frågat om deras tidigare uttalande om att alla är välkomna till Qatar, när det finns tydliga bevis på att det inte är så. De får svaret att Qatar är ”fullt medvetet om att de är ansvariga att leva upp till Fifas förväntningar och krav på att mänskliga rättigheter och jämställdhet uppfylls”.

De skriver även: ”Fifa är övertygat om att alla nödvändiga åtgärder kommer vara på plats för HBTQI-fans och andra för att kunna njuta av turneringen på ett välkommet och säkert sätt”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget