Högt tryck på sommarjobb

Sommarlovet närmar sig och med det en chans för unga att jobba och tjäna egna pengar. Men ett högt tryck på kommunala sommarjobb och den pågående pandemin har bidragit till att färre än vanligt fått jobb. I vissa kommuner fick endast en av tio sökande ett jobb.

Två unga sommarjobbare.
Två unga sommarjobbare.

Brist på sommarjobb

Snart är det efterlängtade sommarlovet här! Sol, bad och glass är vad många förknippar sommaren med men det kan även vara en chans att få lite extra arbetserfarenhet. Den viljan tycks stark bland unga, särskilt i år. I Stockholms län har 17 500 ungdomar sökt kommunala sommarjobb – mer än 2000 fler än andra år. På grund av pandemin finns det däremot betydligt färre sommarjobb att få. Enligt en kartläggning gjord av SVT Nyheter erbjuder varannan kommun i Stockholms län färre sommarjobb än tidigare år. Värst visar det sig vara i Lidingö och Ekerö kommun där endast var tionde sökande kan få ett jobb.

”Jag ska ta det lugnt istället”

Två som står utan kommunala jobb i sommar är bröderna Adrian och Bruno Sundberg. De har båda sökt sommarjobb via sin kommun men blivit utan. Adrian Sundberg, 18, sökte även ett sommarjobb förra sommaren men fick inte då heller på grund av pandemin. Han berättar att han tar studenten i juni och fått hitta på andra sommarplaner.

– Jag ska ta det lugnt och kanske fokusera på att ta körkort i stället för att jobba, säger Adrian Sundberg om sin sommar.

Bruno Sundberg, 15, blev utan ett kommunalt sommarjobb men fick ett annat jobberbjudande via sin kompis pappa. Han ska hjälpa till med att göra iordning lägenheter vid Karolinska Institutet.

– Jag fick inget svar från kommunen och det här jobbet ger mer betalt, så det kändes dumt att tacka nej. Det ska bli kul, berättar Bruno Sundberg.

Han ser sitt sommarjobb som en chans att tjäna lite pengar och hålla sig sysselsatt under sommaren.

Adrian och Bruno Sundberg har sökt sommarjobb via sin kommun men står utan.
Adrian och Bruno Sundberg har sökt sommarjobb via sin kommun men står utan.

”Unga ska jobba eller plugga”

När regeringen presenterade sin nya statsbudget tidigare i våras låg ett stort fokus på just sommarjobb till unga. Då sa finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen vill ge ut 180 miljoner kronor extra till kommunerna för att användas till 15 000 nya sommarjobb.

– Det är inte bra för unga att börja sitt vuxenliv i passivitet. Man ska jobba eller plugga, sa Magdalena Andersson till TT i samband med att statsbudgeten presenterades.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget