15 000 nya sommarjobb

Regeringen vill se fler sommarjobb till unga, och investerar 180 miljoner kronor. Det berättade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon i morse presenterade regeringens nya budget. Pengarna ska användas till 15 000 nya sommarjobb.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten.

Två gånger per år presenterar regeringen en statsbudget - ett förslag om vad staten ska spendera pengar på. I höstas presenterades en, och idag kom en ny, med vissa förändringar; därav namnet vårändringsbudgeten. I den var det stort fokus på jobben.

Finansminister Magdalena Andersson (S) berättade idag att regeringen vill ge ut 180 miljoner kronor extra till kommunerna för att de ska kunna använda de pengarna för att anställa 15 000 extra sommarjobbare.

Satsningen är del av ett större "jobbpaket" där sammanlagt 1,8 miljarder ska spenderas på att fler ska kunna få jobb. Man satsar extra på de som ofta har det svårare: unga med svagare ekonomisk bakgrund, nyanlända och långtidsarbetslösa. Dessutom på unga i allmänhet.

– Det är inte bra för unga att börja sitt vuxenliv i passivitet. Man ska jobba eller plugga, säger Magdalena Andersson till TT.

Mycket pengar satsas också på krispaket, sånt som specifikt har att göra med hur vi ska klara coronapandemin. Och på grund av det har regeringen faktiskt presenterat tidigare budgetförslag också: på grund av världsläget har man behöva uppdatera hur man ska använda pengarna mer än två gånger per år. Nu är nästa steg att riksdagen ska rösta om man vill att just den här vårändringsbudgeten ska börja gälla.

Själva vårändringsbudgeten.
Själva vårändringsbudgeten.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget