Hittills skonat Afrika står inför katastrof

Afrika har hittills varit förhållandevis skonat från coronapandemin. Men nu börjar man se liknande trender på kontinenten som i hårdare drabbade delar av världen – och följderna av krisen förväntas bli ännu värre.

På torsdagsmorgonen hade 6 424 bekräftade fall av det nya coronaviruset rapporterats från hela kontinenten. Sydafrika har hittills drabbats hårdast med då 1 380 fall, följt av Egypten, Marocko och Tunisien som alla gränsar mot Medelhavet. I jämförelse med utbrottet på flera andra kontinenter, inte minst Europa, är siffrorna i Afrika låga, men trenden börjar likna omvärlden och förutsättningarna för att kunna hantera viruset bedöms vara betydligt sämre, skriver Göteporgs-Posten.

På en vecka har antalet smittfall dubblerats i de afrikanska länderna och där är möjligheterna att testa befolkningen generellt betydligt sämre än i exempelvis Sverige eller det hårt drabbade Spanien. Extra svårt är det i länder med pågående konflikter, som exempelvis Mali, Nigeria och Tchad. Flera afrikanska regeringar har nu stängt gränserna och satt utegångsförbud i bruk. Internationella rödakorskommittén, ICRC, befarar att man kan komma att se hälsovårdssystem kollapsa, samtidigt som krig fortsätter i drabbade länder.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget