Hårdare regler för studentflaken

Nu är det dags för nästa årskull att ta studenten, och enligt tradition kommer klasser klämma ihop sig på flak och åka runt på gatorna för att fira. Men på grund av störnings- och olycksrisken har Trafikverket skärpt reglerna för flaken i år.

– Chauffören tvärnitade och jag flög fram, säger nyexaminerade Martin Jergis, 19.

Studentflaken rullar förbi Täby enskilda gymnasium
Studentflaken rullar förbi Täby enskilda gymnasium

Det är ett tecken på att sommaren närmar sig när mössklädda gymnasieelever börjar dyka upp på gatorna. Att kollektivtrafiken fylls av glada finklädda ungdomar som spelar hög musik är lika synonymt med sommaren som glass eller uteserveringar.

De omdiskuterade studentflaken är del av denna långvariga tradition för studentfirande, och ses som en slags ritual för inträdet i vuxenlivet. Trots fenomenets självklarhet kommer berusade ungdomar som färdas på flak inte utan sina risker. Så sent som 2016 resulterade firandet i Visby i en tragisk dödlig olycka.

Martin Jergis firar sin student
Martin Jergis firar sin student

När 19-åriga Martin Jergis från Tumba firade på studentflaket tvärbromsade chauffören - och Martin var nära att skada sig.

– Flaket gungande jättemycket när vi hoppade och vi bara; okej, är det här säkert? Men det gick bra i slutändan.

Överförfriskade studenter på ett rörligt fordon medför en viss olycksrisk. Därför har Trafikverket nu skärpt och förtydligat reglerna för årets studentflak. Bland annat måste ekipaget vara anpassat så att passagerare inte riskerar att falla av eller skadas på skarpa kanter.

– Även om de får åka i max 20 kilometer i timmen så kan man skada sig när föraren bromsar. Det är ju ändå hög hastighet, säger Martin.

Poliser på plats vid Täby enskilda gymnasiums firande
Poliser på plats vid Täby enskilda gymnasiums firande

Under studentdagarna har polisen extra insatser för att kontrollera att reglerna följs på studentflaken. Robert Lundmark, tillförordnad kommunpolis på Norrmalm, menar att flaken ofta för med sig ordningsstörningar.

– I år kommer vi vara väldigt hårda och stoppa de som inte sköter sig. Då får studenterna kliva av, säger Lundmark.

Det blir lätt stökigt på flaket, även om folköl är allt studenterna har att tillgå. Enligt tradition sprutar man drycken på varandra, till missnöjet av fotgängare och bilister som kan råka hamna i korselden.

– Under de senaste åren har det blivit många fler som slänger mjöl eller sprutar pommac på varandra, säger Lundmark.

Studenter firar utanför Täby enskilda gymnasium
Studenter firar utanför Täby enskilda gymnasium

För att förebygga olyckor måste studenterna meddela polisen i förväg om bland annat färdväg och antal passagerare.

– Det händer att onyktra studenter råkar trilla av flaket. Många brukar även fira genom att åka runt i bilar utan säkerhetsbälte och hänga ut ur fönster och solluckor, vilket kan leda till olyckor vid bromsning eller dålig balans, säger Lundmark.

På grund av dessa risker och störningar har många blandade åsikter om flakfärderna. Robert Lundmark menar dock att det bara är några få procent som missköter sig.

– Mitt tips till de som ska åka flak är att vara rädda om varandra. Vi vill att det ska gå bra till och att de ska ha en rolig student. Men med det sagt så är det frihet under ansvar.

Om polisen inte kan säkerställa ordningen får inte färden fortsätta. Det kan räcka med att en person missköter sig för att det ska gå ut över alla.

– Ser man att det är på väg att spåra ur så ska man inte vara rädd för att styra upp det på flaket. Det är synd att låta några få sabba för alla.

Militärkonvoj eller studentfirande?
Militärkonvoj eller studentfirande?

Idag tar eleverna i tredje året på Täbys enskilda gymnasium äntligen studenten. På gatan utanför skolan står gamla militärfordon uppradade. De camouflagefärgade flaken pryds av skynken med spraymålad text; “Idag fullt ös, ikväll medvetslös, imorgon arbetslös”.

Elvis är chaufför på studentflaken
Elvis är chaufför på studentflaken

På plats patrullerar grupperingar med poliser i gula västar. Elvis, som är chaufför på studentflaken, menar dock att olycksrisken är låg.

– För sju-åtta år sedan tyckte många att det var kul att klättra och vissa försökte byta flak och sånt. Men det är ju totalförbjud nu, så att är det någon som klättrar eller kastar ölburkar så får hela klassen gå av – även om de måste gå flera kilometer, säger Elvis.

Martin Jergis firar sin examination från gymnasiet
Martin Jergis firar sin examination från gymnasiet

 19-åriga Martin Jergis upplever att folk ofta har en negativ inställning till studentflaken.

– Studenten är en gång per år. Jag tycker att det är jättetråkigt när folk skriker åt oss som tar studenten. De har också varit ungdomar en gång i tiden och säkert gjort samma sak. Det handlar ju bara om någon minut eller två när vi åker förbi.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget