Här syns epidemiologen Emma Frans i CNN

I Lombardiet i Italien kan den som bryter mot utegångsförbudet straffas med fängelse. Danmark har stängt skolor, restauranger och sina landsgränser. Men från Sveriges håll heter det ansvar under frihet.

Världens blickar riktas mot Sverige. När det nya coronaviruset sprider sig över världen kämpar många länder med att sakta ned smittspridningen och skydda äldre medborgare och de som är i riskzon. Igår rapporterade SVT om att hälsoministeriet i Tyskland vill genomföra 200 000 coronatest per dag. I den hårt drabbade regionen Lombardiet i Italien kan man dömas till fängelse om man trotsar utegångsförbudet.

Men Sverige har gått sin egen väg och har uppmärksammats internationellt för att inte ha infört lika hårda restriktioner som andra. I statsministern Stefan Löfvens tal till nationen säger han att "det enda sättet att klara av detta är att vi möter krisen som ett samhälle, där alla tar ansvar för sig själv, för varann och för vårt land”.

I måndags publicerade den amerikanska nyhetskanalen CNN ett inslag om Sveriges avvikande strategi, där intervjuades också forskaren och epidemiologen Emma Frans. Frans säger till CNN att "det saknas vetenskapliga underlag på att nedstängning av skolor är en effektiv åtgärd, dessutom drabbar inte covid-19 unga och friska personer lika hårt, vår strategi är därför att isolera äldre och riskgrupper".

Även BBC och The New York Times har rapporterat om Sveriges taktik under den pågående epidemin.

Här intervjuas den svenska epidemiologen Emma Frans i CNN om läget i Sverige.
Här intervjuas den svenska epidemiologen Emma Frans i CNN om läget i Sverige.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget