Har du stött på konspirationsteorierna?

Att sprida och dela information är idag lekande lätt.  Coronapandemin har inte bara direkt påverkat människor och samhälle negativt, utan även skapat en grogrund för vilda konspirationsteorier på nätet.

Mekanismerna bakom konspirationsteorier är ofta en misstro till myndigheter eller auktoriteter - i många fall utan vetenskaplig grund. Här är några konspirationsteorier som mejslats fram under coronakrisen.

Teori: "Kolloidalt silver skyddar mot coronaviruset enligt Anders Tegnell"

Ett citat från en telefonintervju 2014 har spridits på sociala medier där det kan uttydas att Anders Tegnell påstår att kolloidalt silver kan skydda mot influensa. Anders Tegnell säger i en intervju till SVT Nyheter att citatet är taget helt ur sitt sammanhang och att slutsatser som dras av det är farligt. ”Det är potentiellt farligt med kollodialt silver, det är inget bot mot virus, folk kan skada sig allvarligt” säger Tegnell.

Så nej, använd inte kolloidalt silver i tron att det kan bota influensa.

Teori: "Viruset skapades i ett kinesiskt laboratorium"

Teorin är främst populär i USA, den cirkulerar i kretsar som tror att Kina skapade viruset medvetet som ett slags biologiskt vapen. 27 forskare har gemensamt gått ut i prestigefyllda The Lancet med att de är rörande överens om att viruset inte skapades i ett laboratorium. Det härstammar snarare från vilda djur i Kina. Dessutom visar forskning på virusets arvsmassa visar att det inte kan vara konstruerat i ett laboratorium.

Det saknas återigen vetenskapliga bevis för påståendet.

Teori: "5G-strålning gör att människor insjuknar i covid-19"

Påståendet består egentligen av två konspirationsteorier.

På sociala medier sprids bilder från Storbritannien som visar hur 5G-master bränns ner. I grupper på Facebook, som Strålningsupproret, sprids teorin att de nya 5G-masterna sänder ut strålning som skulle försämra människors immunförsvar.

Konspirationsteorin har fått ny fart under coronakrisen och flera menar nu att 5G-masterna är orsaken till att så många insjuknar i covid-19.

Det kanske är den konspirationsteori som fått mest konsekvenser men den saknar också vetenskapliga bevis. Att strålning försämrar immunförsvaret finns det inga vetenskapliga belägg för.

– Om man ser till den sammanlagda forskning som finns så menar vi att det inte finns några hälsorisker som man kunnat visa på vetenskaplig väg om man håller sig till referensvärdena, säger Jimmy Estenberg, expert på elektromagnetiska fält vid Strålsäkerhetsmyndigheten, till SVT.

Teori: "Kinesiska lyckokakor smittar"

Teorin startade i Australien och flera andra produkter från Kina har pekats ut som eventuella smittspridare. En falsk myndighet kallade sig ”Department of diseasology parramatta” och gav råd om att undvika kinesiska lyckokakor. Australiens hälsodepartement har dementerat påståendet.

Påståendet är helt uppdiktat och ”Department of diseasology parramatta”, är ingen myndighet som existerar.

Teori: "Bill Gates har skapat coronaviruset"

Det finns teorier om att viruset kommer från USA i grunden. Viruset ska fungera som ett biologiskt vapen där syftet är att sabotera den kinesiska ekonomin. Bill Gates har tidigare donerat pengar till Pirbright University och där ska viruset ha konstruerats. Påståendena dementeras av Pirbright University.

Forskare har konstaterat att viruset inte kan vara konstruerat i ett laboratorium.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget