Hampus, 16: "Jag vill kunna leva på golfen"

Hampus har tränat golf på skoltid i snart ett år.
Hampus har tränat golf på skoltid i snart ett år.

Många ungdomar idrottar på sin fritid och drömmer om att en dag bli proffs. Ett bra steg på vägen är att kombinera sin idrott med gymnasieutbildningen och Läget har följt med golfaren Hampus Henriksson för att se hur det funkar.

Det är måndag morgon. Klockan är strax efter åtta när jag möter Hampus på Procivitas i Växjö. Han går första året på ekonomiprogrammet och det är dags för veckans första lektion. Det är tränings och tävlingslära och det handlar om kondition och uthållighet. Totalt är det 17 elever, 16 killar och 1 tjej. Hampus berättar att alla går i ettan och går NIU.

- Vi är två som spelar golf. De två spelar tennis och resten fotboll säger han och pekar. De flesta läser samhäll, men några har ekonomi också.

Under lektionen diskuterar eleverna bland annat varför kondition är bra för deras idrott. För att kunna hålla fokus under långa rundor och orka träna, kommer golfarna fram till.

- Igår var jag ute i typ 8 timmar, berättar Hampus. Under vissa tävlingar spelar vi gå 36 hål på en dag och då tar det runt 9 timmar.

Klockan är 9:30 är lektionen slut och det är dags för träning. NIU ger dem tre träningspass i veckan, måndagar, onsdagar och fredagar. En av dagarna blir det bara fysträning, men idag har de 90 minuter golfträning. Men först smiter golfarna förbi skolrestaurangen för en kopp kaffe.

Vad tycker du om tränings och tävlingslära? Det känns som ett relevant ämne.

- Alltså, det har varit mycket fokus på fotboll, men det kanske inte är konstigt när alla spelar det. För oss hade det varit bra med mer mental träning, men det kommer kanske sen, säger Hampus. “Men man kan ju inte läsa sig till att bli mentalt stark i en bok” lägger han till.

Hur kommer det sig att du valde att satsa på golfen? Det är ju inte den vanligaste sporten.

- Haha, precis. Jag har gjort annat också, men golf är roligast. Det blev naturligt att jag började, pappa spelade redan och vi bor precis vid banan. Han tog med mig och jag fastnade. Redan när jag var 9 sa jag att jag skulle plugga ekonomi och spela golf.

Hur gick det till när du sökte NIU-programmet?

- Först sökte jag hos Svenska Golfförbundet. Golf finns ju i fler städer så jag kunde välja vart jag ville gå. Jag är ju från Växjö så det var ett lätt val. Sen kan man inte kombinera ekonomi och golf överallt, men det gick här. Sen kontaktar skolans samarbetsklubb dig för provspel, men spelar man redan för den klubben behövs det inte, fast vi gjorde det ändå.

Hampus spelar för Växjö GK, och banan ligger ungefär fem kilometer från skolan. Det tar ungefär 15 minuter att cykla, men det behövs sällan.

- Vi är fem som spelar golf på skolan så vi tränar tillsammans allihop. De som går i tvåan och trean har körkort och då tar det bara 5-10 minuter dit.

När vi kommer till golfbanan går Hampus till sitt skåp och hämtar golfbagen. Vintern har dröjt sig kvar i Växjö och snön har precis smält bort. Men idag är det varmare på länge, klockan är bara 10 men det är redan 13 grader ute. Himlen är blå och nästan molnfri när Hampus går tillsammans med andraårseleven Sebastian bort mot driving rangen för att värma upp. Det blir gruppens första utomhuspass i år.

- Det blir mycket att vi slår på rangen. Träningarna är bara 90 minuter så det är svårt att hinna spela. Ibland kanske vi hinner 9 hål när den riktiga banan är öppen, men oftast är vi här eller på korthålsbanan, berättar Hampus. Men nu är det bara skönt att komma ut igen och slippa “Ladan”.

"Vi brukar värma upp med lite slag på rangen. Sen spelar vi några hål om vi hinner"
"Vi brukar värma upp med lite slag på rangen. Sen spelar vi några hål om vi hinner"

“Ladan” är precis vad det låter som. Den ligger bredvid klubbhuset och där tränar de på vintern. Övervåningen där har gjorts om till träningshall, med nätklädda inhägnader och en simulator som de brukar använda.

- Den är häftig, det blir precis som på riktigt med vind och sådär, berättar Hampus.

I vanliga fall brukar de ha en tränare på plats under passen, men idag är han i Spanien. Trots att det innebär mycket frihet, vet alla precis vad de ska göra.

Är det någon skillnad när ni har tränare?

- Nej det är ungefär samma, ibland kanske han går igenom lite saker men det är mest när vi är inne.

Efter några uppvärmningsslag bestämmer sig Hampus och två vänner att testa korthålsbanan, som ligger precis vid rangen. Den är fortfarande blöt och det plaskar runt fötterna när vi går. Alla utslag landar nära flaggan, men sedan blir det svårare. Det är fortfarande mossa och fläckar av snömögel på greenen. När de ska putta ser det nästan ut som om de spelar med studsbollar.

På vägen mot nästa hål konstaterar Sebastian nöjt “Fan det är perfekt golfväder idag, när det är så här undrar man varför inte alla spelar golf”

Om det hade regnat då?

- Då undrar man varför någon vill hålla på med detta.

Hampus och Sebastian på väg mot green.
Hampus och Sebastian på väg mot green.

Träningen är slut 11:30. Killarna ställer klubborna i skåpen och åker tillbaka till skolan. Det är lunch och efter det blir det naturkunskap med en genomgång av proteinsyntes. Denna gången är klassen blandad med idrottselever och vanliga ekonomistudenter.

- Det är min vanliga klass som jag har flest lektioner ihop med. Det brukar bli lugnare än när vi bara är idrottare, säger Hampus och skrattar.

Sista lektionen för är spanska. Idag ska de börja förbereda ett talprojekt för att kunna presentera sig kort. När lektionen är slut är det dags för mig och Hampus att skiljas åt. Vi står precis utanför entrén när jag frågar vad målet med utbildningen är.

- Jag vill kunna leva på golfen! Efter studenten vill jag gå college i USA, jag ligger bra till för ett stipendium.

Vad ska du göra efter skolan då? Ska du hem direkt?

- Japp, lite snabbt. Sen ska jag tillbaka ut på golfbanan.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget