Häktningar under covid-19

Stockholms tingsrätt.
Stockholms tingsrätt.

Coronakrisen drabbar Sveriges rättsprocesser. Förhandlingar och sammanträden ställs in. Det nya besöksförbudet på häkten påverkar de intagna, inte minst ungdomarna, som väntar på rättegång. En advokat, och en häktespräst berättar.

Säkerhetskontrollerna är som på flygplatser. Ytterkläder och väskor med mera läggs i plastbyttor som rullar på bandet för en obligatorisk röntgen.

– Har du en dator i väskan? En manlig vakt frågar. Kvinnan bakom röntgenkameran tittar noggrant.

Metalldetektorerna piper inte. Några ekande trappsteg upp befinner man sig i en stor sal med respektingivande högt i tak. Stockholms tingsrätt är nästintill folktom.

Nästan 900 förhandlingar och sammanträden ställdes in i Sveriges förvaltningsdomstolar och allmänna domstolar under vecka 16, rapporterade Sveriges Radio Ekot. En starkt bidragande orsak var smittspridningen av covid-19 som man genom inställda förhandlingar vill bromsa. Ytterligare en orsak är att personal och parter kan ingå i riskgrupper. 31 procent av förhandlingarna vid Stockholms tingsrätt har ställts in.

Sveriges häkten har infört besöksförbud och andra restriktioner. Oavsett om domen som faller är friande eller fällande är det ofta en på många sätt livsavgörande händelse. Ungdomar kan uppleva en svår ångest i väntan på rättegång även om deras mål är tidsmässigt prioriterade. Häktningarna under coronakrisen blir än mer påfrestande.

Det finns rikligt med växter i väntrummet. Sittandes i en hemtrevlig soffgrupp erbjuder en kvinnlig assistent ett glas vatten. Advokatfirman Brottsbyrån ligger bara ett stenkast ifrån Stockholms Tingsrätt. Johan Åkermark, advokat och delägare, kommer ut till väntrummet. I ett samtalsrum berättar han lugnt och tydligt om utmaningarna covid-19 har orsakat för klienterna.

– Vi sitter i rättegångar och polisförhör hela tiden, och förbereder oss med klienter. Nu har vi dragit ner på fysiska möten med dem – det blir fler videosamtal istället.

Väntrummet hos Advokatfirman Brottsbyrån.
Väntrummet hos Advokatfirman Brottsbyrån.

Åkermark säger att högst prioritet har målen med brottsmisstänkta mellan 15 och 18 år.

– De flesta domstolar ställer in alla mål utom häktades och ungdomars. Ungdomsmålen försöker domstolarna sätta ut som vanligt.

– Ofta sitter mina klienter i allvarliga mål och för ungdomar är det jobbigt att vara frihetsberövade. Nu får de ingen kontakt med sina föräldrar, till exempel. Advokater och Socialtjänsten släpps knappt in.

Johan Åkermark, Advokat och delägare Brottsbyrån.
Johan Åkermark, Advokat och delägare Brottsbyrån.

Klienterna har ett intresse av korta processer då även mål utan häktning kan innebära fängelsestraff.

– Då är rättegången något som är skönt att bli av med.

Åkermark spekulerar om framtiden.
– Om coronakrisen fortsätter länge är det inte säkert att domstolar mäktar med så pass bra som nu.

Johan Lundby är häktespräst på Kronobergshäktet. Klockan har precis slagit två på eftermiddagen och regnet har nyss slutat falla. Prästkragen under hans luvtröja sticker upp vid halsen. På ett cafés uteservering närliggande Kronobergshäktet talar han om situationen.

Johan Lundby, häktespräst.
Johan Lundby, häktespräst.

Grunden i arbetet är själavård där enskilda samtal är det huvudsakliga och de sker vanligtvis i de häktades bostadsrum på egen begäran.

– Det blir oftast ett besök i veckan per intagen. Ibland oftare, vid trauman. Vi lyder under tystnadsplikten och är inte kriminalvårdare.

Lundby berättar om hur han gärna lyfter fokus i samtal från brottet och frihetsberövandet till minnen och framtidsplaner för att låta dem vila från isoleringen även om ämnen som barndomstrauman tas upp.

– Man lyfter dem upp från botten efter samtalet. Det de gjort är oftast ett symptom på vad som varit fel i deras liv. Man behöver prata om det positiva för att få fram det friska.

Besöksförbudet generar fler samtal och coronakrisen orsakar mer problem för de häktade.
– Vissa som är outbildade har svårt att ta till sig nyheterna och kan inte träffa sina familjer. De kan bli oroliga eftersom de inte har någon bild av livet utanför. Då måste man förklara och lugna dem.

Förutom saker som besöksförbudet och att det finns skyddsutrustning för personal redo för användning, så förekommer en avgörande skillnad för de intagna.
– För de som suttit länge är mina handslag den enda fysiska kontakten de har. Den går de miste om nu. För en del är den nödvändig.

– Unga säger att de klarar sig själva men de förstår inte hur jobbig ensamheten är. De gråter, har ångest och sömnproblem. Ensamheten är farlig för människor.

Isoleringen drabbar de unga hårdare även om utredningarna har en högre prioritet. Det händer att de är häktade i över ett halvår.

– Det finns en scen ur filmen Good Will Hunting. Jag har varit med om den många gånger på riktigt. När jag säger att alla är älskade av Gud för dem vi är som individer, då gråter de. De får aldrig höra att de är viktiga som de är.

Under det höga taket i Stockholms tingsrätt sitter två herrar i stillhet i soffor på var sitt håll. Bakom receptionens glasfönster är man inte pratsugen. Monitorerna visar information om rättegångarna. ”Tingsrätten avkunnar dom i sal 26” ropas ut i högtalarna och tingsrättens arbete fortgår med covid-19 hållandes i taktpinnen.

Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget