Guldyra i Småland

Det blev dubbla svenska guld när Bandy-VM för herrar och damer avgjordes på söndagen. Turneringen som spelades i lilla Åby utanför Växjö var en succé enligt Svenska Bandyförbundets Generalsekreterare Pär Gustafsson.

– Organisatoriskt har det varit jättebra på alla punkter.

Bandyfesten i Åby avslutades med dubbla VM-guld.
Bandyfesten i Åby avslutades med dubbla VM-guld.

Småländska Åby har knappt 500 invånare. Men förra veckan fylldes samhället av flera tusen människor då orten stod som värd för ett unikt mästerskap. Det var första gången som Bandy-VM för damer och herrar avgjordes samtidigt på en gemensam plats.

Svensk succé

Under söndagen spelades finalerna som slutade med svensk seger över Finland i både dam och herrturneringen. Damernas seger över finskorna var förkrossande och slutsiffrorna skrevs till 15-0, vilket innebar Sveriges 11:e VM-guld på damsidan. Herrarna blev mer utmanade av finländarna men lyckades bärga en 3-1 seger och tog hem Sveriges 13:e guld på herrsidan. Båda turneringarna saknade dock den nation som historiskt varit störst utmanare till Sverige: Ryssland. Det ryska landslaget uteslöts från turneringarna efter invasionen av Ukraina.

Stort för Åby

Under finaldagen fylldes Eriksson Arena, den toppmoderna bandyhallen i Åby. Över 2000 besökare ska ha varit på plats, enligt Svenska Bandyförbundets Generalsekreterare Pär Gustafsson.

– Mästerskapet har inneburit fin publicitet för Åby. För att vara en så liten ort har den fått mycket uppmärksamhet i media och fyllts med besökare. Vi är jättenöjda med organisationen, säger Pär Gustafsson.

Sverige körde över Finland i damernas final.
Sverige körde över Finland i damernas final.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget