Friskolornas riksförbund: ”Oacceptabla skolmutor”

Friskolornas riksförbund anmäler Södra Lapplands gymnasieförbund till Skolinspektionen för extra månadspeng på 750 kronor.

SKOLINSPEKTIONEN. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kontroversiell metod

Som Läget rapporterade om förra veckan, får elever i Lapplandskommunerna Vilhelmina och Storuman en extra peng i månaden – under hela gymnasietiden. Eva Flodin, enhetschef för Södra Lapplands gymnasieförbund, förklarade då för Läget att det är till för att få unga att vilja stanna i glesbygden.

– Beslutet togs för att stimulera elever till att gå på gymnasiet. Man ska inte behöva flytta för att gå på den utbildning man vill och då behöver det finnas tillräckligt med elever så att vi kan erbjuda en bredd av gymnasieutbildningar, sa hon.

Bryter mot överenskommelse

Friskolornas riksförbund ställer sig kritiska till extrapengarna, som de kallar ”skolmutor”. De menar också att det går emot en överenskommelse om marknadsföring för gymnasieskolorna som organisationen tagit fram tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, som är en intresseorganisation för arbetsgivare i den offentliga sektorn.

– Det är helt oacceptabelt att muta elever till att börja i en viss skola. Alla elever ska behandlas lika. Varför ska den som väljer en annan skola, som kanske till och med är bättre, bestraffas för det genom att bli utan de 750 kronorna per månad? Därför anmäler vi i dag lapplandskommunerna till Skolinspektionen, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget