Extra månadspeng lockar elever till gymnasieskola

Alla elever i norra Norrland har inte en gymnasieskola i hemkommunen. I Dorotea behöver eleverna pendla till grannkommunerna. För de elever som väljer att börja plugga i Vilhelmina finns något särskilt som lockar – 750 kronor extra i månaden under hela gymnasietiden.

Eleverna på Malgomajskolan får 750 kronor extra i månaden.
Eleverna på Malgomajskolan får 750 kronor extra i månaden.

I Dorotea finns ingen gymnasieskola, vilket gör att eleverna behöver pendla till grannkommunerna Strömsund och Vilhelmina. Men på Malgomajskolan i Vilhelmina erbjuds eleverna 750 kronor extra i månaden. Den extra månadspengen infördes under 2022 när Vilhelmina och Storuman slog ihop sina gymnasieskolors organisation i ett så kallat gymnasieförbund. Poängen är att få fler elever att stanna och plugga i kommunerna. Strömsunds kommun är däremot skeptiska.

– Vi blev väldigt förvånade när vi hörde detta. Alla kommuner i Norrlands inland kämpar för att skolorna ska överleva. Det här påverkar oss direkt, med färre personer från Dorotea som söker till gymnasiet i vår kommun, säger Anna Backman Wikström, skolchef på Strömsunds kommun.

Anna Backman Wikström tycker att månadspengen är fel väg att ta för att locka elever. Hon poängterar också att skattepengar till skolan ska gå till undervisningen – inte direkta utbetalningar till eleverna.

Eva Flodin är enhetschef för södra Lapplands gymnasieförbund, där Malgomajskolan ingår. Hon håller inte med om bilden som målas upp, utan menar att pengarna behövs för att få unga att vilja stanna i glesbygden.

– Olika kommuner gör på olika sätt. Beslutet togs för att stimulera elever till att gå på gymnasiet. Man ska inte behöva flytta för att gå på den utbildning man vill och då behöver det finnas tillräckligt med elever så vi kan erbjuda en bredd av gymnasieutbildningar, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget