Friidrottsgala i blåsväder

Årets upplaga av Bauhausgalan bjöd på fina svenska insatser. Det var en friidrottskväll som hade det mesta. Utom bra väder.

Thobias Montler stod för kvällens största skräll och slog flera OS-medaljörer på hemmaplan.
Thobias Montler stod för kvällens största skräll och slog flera OS-medaljörer på hemmaplan.

Det började trevande. Regnet föll över Stockholm Stadion och rödfärgade regnponchos fyllde läktarna. Vädergudarna var emot Bauhausgalan, och den kraftiga blåsten och kylan var, minst sagt, det sista galan behövde. Flera svenskar trotsade ändå den ruskiga väderleken och stod för fina resultat.

Hoppade in i världseliten på riktigt

Thobias Montler chockade alla när han vann längdhoppet med nya personliga rekordet 8,22 meter. Ett jättehopp som placerar honom tvåa i Sverige genom tiderna bakom Michel Tornéus. Dessutom slog Montler ett högklassiskt motstånd.

– Det är en fantastisk känsla att gå härifrån med en vinst i en Diamond League-tävling när det bästa motståndet är med. Det är grymt att ha det i bagaget, säger Montler till Dagens Nyheter.

Plötsligt, flög den unge längdhopparen upp som ett medaljhopp inför kommande friidrotts-VM i Qatar.

Daniel Ståhl svarade på Jamaicanen Fedrick Dacres jättekast och grep ledningen i ett tidigt skede.
Daniel Ståhl svarade på Jamaicanen Fedrick Dacres jättekast och grep ledningen i ett tidigt skede.

Ståhlmannen i världsrekordform

Även Daniel Ståhl stod för fina resultat under torsdagskvällen. Han vann herrarnas diskus med ett kast på 69.57 meter. Ett kast som, enligt honom själv, han knappt behövde ta i för.

Men det var i den femte omgången som det såg ut att hända på allvar. Ståhl fick till ett riktigt monsterkast. Det gick ett sus genom publiken: nu ryker det svenska rekordet, kanske till och med världsrekordet! Tyvärr blev det ett övertramp och kastet räknades inte. Kastet mättes ändå, och visade 71,29 meter. Klart längre än det svenska rekordet.

Ståhl egna kommentar vittnar ändå om optimism:

– Det var kul att tävla här i dag. Det var surt att jag inte lyckades stå kvar där på det långa kastet. Men det finns där, det kommer, säger Daniel Ståhl till Dagens Nyheter.

Andreas Kramers tid 1:47.20, över två sekunder från hans egna svenska rekord, får ändå ses som en godkänd insats.
Andreas Kramers tid 1:47.20, över två sekunder från hans egna svenska rekord, får ändå ses som en godkänd insats.

Kalla vädret bekymrade inte Norrbaggarna.

Kvällen bjöd även på ett smörgåsbord för den inbitne löparentusiasten med högklassiga startfält inom både medel- och långdistans. Andreas Kramer, den 21-årige svenske 800m-rekordhållaren, passade på att säsongsöppna och gjorde det med bravur. Resultatet blev en fjärde plats och tiden 1:47.20.

En annan svensk rekordhållare som gjorde sitt första lopp för säsongen var Lovisa Lindh. Hon slutade femma med tiden 2:02.95.

Men de största skrällarna inom löpargrenarna stod ändå vårt norska grannland för. Karsten Warholm imponerade stort när han vann 400m häck med en segermarginal på 1,5 sekund. Och tiden? Klockan stannade på 47.85 endast tjugo hundradelar från norrmannens personliga rekord.

Även löparfamiljen Ingebrigtsen från Sandnes stod för ett stabil insats på 1500m. Men det var inte den äldste brodern Henrik Ingebrigtsen som skrällde. Nej, återigen var det den yngste brodern: ungtuppen Jakob Ingebrigtsen – endast 18 år ung – som visade upp en spurtförmåga utöver det vanliga. Inför klockringningen låg han över 30 meter bakom täten. Vid målgång, slutade han trea med tiden 3:37.20. Svenskhoppet Kalle Berglund hade tyvärr skadekänningar och fick stå över 1500m-loppet.

Karsten Warholm krigade sig till en överlägsen seger.
Karsten Warholm krigade sig till en överlägsen seger.

Hur ser galans framtid ut?

Tyvärr kan de dåliga förhållandena bidra till att Bauhausgalan förlorar sin Diamond League-status till nästa säsong. Eftersom Diamond League kommer krympa från fjorton till tolv tävlingar. Dessutom har Berlin garanteras en plats som arrangör, vilket leder till att totalt tre tävlingsarrangörer måste bort.

Och efter gårdagens kalla förhållanden pekar mycket på att Bauhausgalans framtid som Diamond League-tävling är svajig.

Trots goda resultat.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget