Fransmän undersöker om rökning skyddar mot corona

Rökning kan ge skydd mot coronaviruset
Rökning kan ge skydd mot coronaviruset

En fransk studie ska testa nikotinplåster på coronasjuka för att se om nikotin kan ha en positiv inverkan på sjukdomen. Detta efter att en undersökning på Pitié-Salpêtrière-sjukhuset i Paris visat en förhållandevis låg andel rökare bland coronapatienterna.

Oron har varit stor bland rökare för att coronaviruset ska drabba dem extra hårt. Men även om det finns stora hälsovinster med att sluta röka kommer det nu uppgifter om att rökare kanske inte är en särskilt utsatt grupp för covid-19.

En fransk studie visar att bara 4,4 % av coronapatienterna på Pitié-Salpêtrière-sjukhuset i Paris rökte regelbundet, att jämföra med 25,4 % i hela den franska befolkningen, rapporterar The Guardian.

Studien bekräftar fynd i en tidigare kinesisk studie som visade att av 1 000 kinesiska covid-19-patienter var 12,6 % rökare. I Kina röker 28 % av befolkningen.

Ett forskarteam väntar nu på godkännande för att behandla coronapatienter med nikotinplåster i syfte att se om dessa har någon effekt på sjukhusförloppet.

Men samtidigt som forskarna gick ut med resultaten av studien avrådde man människor från att börja röka i syfte att skydda sig mot corona. 50 % av alla vanerökare kommer att dö av vanan enligt The Guardian.

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget