Fotbollslottning – slump eller konspiration?

Giorgio Marchetti från UEFA drar lottbollar 2016.
Giorgio Marchetti från UEFA drar lottbollar 2016.

Det är vanligt att domare anklagas för att favorisera lag. Men samma sak gäller lottningen inför Champions League.

När det är dags för lottning i fotbollsvärlden vaknar konspirationsteorierna till liv, som nu när vilka som möter vilka i herrarnas semifinaler ska bestämmas.

Lottningen görs med lappar som ligger i små bollar i en genomskinlig skål, och precis som med domslut i matcher brukar anklagelser om fusk dyka upp från de som tycker att lottningen inte är bra för det egna laget. Oftast är det de största lagen som domare och hela UEFA anklagas för att favorisera, till exempel Real Madrid som vunnit Champions League flest gånger.

Att förra Fifa-presidenten Sepp Blatter sagt att han sett “varma och kalla” bollar användas i lottningen gör inte saken bättre. Om det han sa var sant, eller ens vilken turnering han pratade om kom aldrig fram, men har inte hindrat folk från att spekulera.

Säsongen 2012-2013 hände dock något som är svårt att kalla för bara en slump, oavsett vad man tror. Den riktiga lottningen fick exakt samma resultat som den testomgång som alltid görs innan. Opta, som håller på med statistik för fotboll, räknade ut att chansen var ungefär en på två miljoner.

Inför semifinalerna är det nu Liverpool, Roma, Real Madrid och Bayern München kvar, och vem som möter vem återstår att se när de bollarna dras: kalla, varma, eller helt vanlig rumstemperatur.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget