Fortsatt inflyttning på coronadrabbade äldreboenden

Trots konstaterad smitta på olika äldreboenden tillåts äldre att flytta in. Det kan innebära livsfara för både de nyinflyttade och de som redan bor där.

Ekot rapporterar att trots att man konstaterat coronasmitta på flera olika äldreboenden i hårt drabbade Stockholm och Södermanland så flyttar folk fortfarande in. Det tycker seniorprofessor Yngve Gustafson vid Umeå universitet borde stoppas tills man har kontroll på sjukdomen.

– Att flytta in andra människor som också är sköra, det innebär ju att utsätta dem för livsfara, säger han till Ekot.

Patric Rylander, äldredirektör i Stockholms stad, menar att man försöker styra inflyttningen till smittfria avdelningar. Om man skulle stänga boenden så skulle det leda till andra problem och att människor som behöver hjälp kanske inte skulle få det.

De nyinflyttade riskerar inte bara att smittas på boendet utan kan också vara potentiella smittspridare. Enligt Ekot ska svaren på en enkät som Smittskydd Stockholm skickade ut till olika boenden i påskhelgen indikera att just nyinflyttade äldre orsakar stor risk för smitta och att några menar att det var så smittan kom in på vissa boenden.

Mer från: Corona
Mer från Läget