Förra sommaren den varmaste någonsin i Europa

Lantbrukare försöker släcka en eld i Llers i Spanien i slutet av juli förra året.
Lantbrukare försöker släcka en eld i Llers i Spanien i slutet av juli förra året.

Toppnoteringar på termometern vid Medelhavet. Översvämningar som skördade liv. Skogsbränder som förstörde mer än 800 000 hektar mark. Sommaren 2021 var det varmaste som någonsin uppmätts i Europa.

Det är EU:s klimatförändringstjänst Copernicus som idag presenterar en rapport om förra årets klimatförhållanden. 2021 var inte ett rekordvarmt år, bland annat på grund av en generellt kylig vår. Men sommaren var den varmaste någonsin, med temperaturer upp emot 50 grader i Italien och Spanien. Det var även en grad varmare än genomsnittet från 1991 till 2020.

– Självklart kommer det inte att vara de sista temperaturrekorden som vi kommer att få se i Europa, säger rapportens huvudförfattare Freja Vamborg till TT.

Översvämningar och skogsbränder

Sommaren präglades både av extrem torka och ovanligt stora mängder nederbörd. Torkan ledde till stora bränder, främst i Sydeuropa, där 800 000 hektar skog och mark förstördes. En yta dubbelt så stor som både Gotland och Öland sammanlagt.

I västra Europa var det tvärtom massiva mängder nederbörd som fick förödande konsekvenser. Översvämningar drabbade länder som Tyskland och Belgien, där människor dog och infrastruktur totalförstördes.

Både skogsbränder och översvämningar kommer bli vanligare i takt med att den globala uppvärmningen ökar, enligt Freja Vamborg.

En helikopter deltar i släckningsarbetet av en markbrand några mil från Italiens huvudstad Rom i augusti förra året.
En helikopter deltar i släckningsarbetet av en markbrand några mil från Italiens huvudstad Rom i augusti förra året.

Bråttom att agera

Läget har tidigare rapporterat om att det enligt FN:s klimatpanel IPCC:s rapport är ont om tid att bromsa den globala uppvärmningen. Det understryks av dagens rapport, och av det extremväder som kännetecknade den europeiska fjolsommaren.

– Rapporten från Copernicus betonar det akuta behovet av att agera och för att göra det är det viktigt att följa och förstå vad som händer, säger Mauro Facchini från Copernicus.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget