För- och grundskolor läggs ner – föräldrarna överklagar

Linköpings kommun har beslutat att flera för- och grundskolor kommer att läggas ner efter vårterminen. Nu vill föräldrar och lärare att beslutet om nedstängningarna ska frysas och har därför lämnat in en överklagan. Men den slogs ner av förvaltningsnämnden.

Grundskolor kan komma att stängas ner i Linköping kommun.
Grundskolor kan komma att stängas ner i Linköping kommun.

De fem skolor som ska läggas ner efter vårterminen är bara några av de 14 som planerats att stängs ned inom en snar framtid. Anledningen bakom beslutet är att skollokalerna är för många i proportion till Linköpings befolkning som förväntas att minska. Kommunen menar att nedstängningarna kommer spara upp till 8 miljoner kronor som de vill lägga på lärare istället för lokaler.

Överklagan

Detta har inte gått obemärkt förbi. Förvaltningsnämnden har tagit emot en överklagan som har 49 namnunderskrifter. De vill att beslutet ska frysas eftersom kommunen inte tagit hänsyn till barnens bästa. Förvaltningsnämnden menar att detta inte är brådskande och avslår därför överklagandet.

– Någon nedläggning kommer ju inte ske imorgon eller denna vecka, utan den tidigaste nedläggningen kommer ske till höstterminen, vilket innebär att det inte just nu finns en risk för skada, säger Kristina Samuelsson, rådman på förvaltningsnämnden i Linköping.

Eleverna tvingas till nya skolval

Det gick två veckor från att kommunen bestämde att skolorna skulle läggas ner till att eleverna behövde göra nya skolval.

Atlasskolan och Fredriksbergsskolan är grundskolorna som kommer att läggas ned efter vårterminen tillsammans med tre förskolor. Under 2024 kommer ytterligare nio skolor att läggas ner. Nu väntas en bedömning av förvaltningsrätten om beslutet har tagits på rätt sätt.

Ämnen i artikeln
Mer om: Skolnedläggningar
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget