Football Manager- fotbollsälskarens tillflykt

Saknar du fotbollen och är trött på alla pressmeddelanden om uppskjutna säsonger? Då erbjuder Football Manager 2020 en alternativ plats där fotbollen aldrig tycks ta slut.

Många saknar fotbollen.
Många saknar fotbollen.

Hundratals timmar av sport och underhållning har slitits ur fotbollsälskares liv. Helger som brukade spenderas genom att heja fram sitt lag, om det så var framför tv:n eller på plats, lyser nu smärtsamt blanka i kalendern.

Såhär dags på året skulle Allsvenskan precis ha tagit fart, de för en gångs skull jämna och tajta italienska Serie A och Spanska La Liga skulle ha avgjorts i de kommande slutomgångarna, samtidigt som den gastkramande och så fruktansvärt pengastinna bottenstriden i Premier League skulle ha närmat sig sitt crescendo. Som man saknar fotbollen under dessa coronatider.

Men många har hittat sin räddning. Sitt alternativa universum. Ett datorspel som stavas Football Manager 2020 som går att spela på såväl PC som Mac och på mobilen. Football Manager 20 erbjuder ett universum där covid-19 och alla bekymmer det kommer med inte gjort sig känt. En värld där engelska Liverpool fortfarande har chansen att säkra sin första ligatitel på trettio år, en värld där sommarens EM-fest fortfarande ska avgöras. En värld där fotbollen fortfarande pågår.

Datorspelet som förkortas FM 20, är den 15:e upplagan av spelet som tidigare hette Championship Manager. Spelets släpps i november varje år med uppdaterade lag och funktioner.

I spelet kan du välja att ta över tränarrollen i ditt favoritlag eller så startar du som arbetslös och arbetar dig igenom intervjuer för att så småningom ta dig uppåt i divisionerna och träna världslag såväl som landslag. På vägen har du möjligheten att minutiöst lägga upp dina träningar, öva avancerade och aldrig tidigare skådade hörn- och frisparksvarianter samtidigt som du måste stå till svars inför både fansen, pressen och klubbledningen om ditt lag inte presterar. Och är du för hård mot spelartruppen kan du få ett spelarmyteri att hantera, vilket kan resultera i att den virtuella motsvarigheten till världsledande tränare såsom Pep Guardiola sveper in och övertygar ditt lags största stjärna att han kommer få det bättre i Manchester City.

För ungefär en månad sedan nådde antalet nedladdningar av FM 20 sin högsta topp någonsin. Enligt Steam, en digital speldistruberare, gick siffrorna upp till 189.000 spelare online. Under de senaste trettio dagarna har snittet på antalet som spelar legat på just under 100.000 varje dag. Vid den här tiden förra året låg siffrorna för FM 19 på circka 60.000 med en nedåtgående trend.

För supportar har spelet blivit ett sätt att släcka fotbollstörsten i väntan på att säsongerna ska återupptas och twitter har fyllts av fotbollsälskare som nu berättar om sin nyfunna kärlek för FM 20. Men också faktiska fotbollsspelare fyller tomheten med FM 20. Spelare såsom Wolverhamptons Diogo Jota och Barcelonas Antione Griezmann har tagit spelet till sina hjärtan när deras riktiga karriärer står på paus.

Detaljerna i spelet kan till en början tyckas överväldigande och spelets motorik bygger till stora delar på att man har en förståelse för fotbollens värld med pengatörstande agenter, missnöjda spelare och otåliga klubbledningar såväl som de taktiska grunderna i fotboll.

Faktum är att den databas vad gäller spelare runtom i världen som spelet sitter på är så pass avancerat att flertalet riktiga klubbar, däribland den engelska klubben Everton, har vänt sig till FM för att studera potentiella framtida spelarköp. Även tränare såsom den nuvarande Manchester United-tränaren Ole-Gunnar Solskjaer tog sina första steg mot en riktig tränarkarriär i den virtuella FM-världen.

"Det är ett fantastiskt spel, jag har lärt mig mycket om fotboll av det," sa Solskjaer i en intervju från 2013. "Jag minns att jag tänkte detsamma då, som jag gör som manager, du vill ge unga spelare en chans och se dem utvecklas. Många av mina spelare spelar FIFA och Football Manager- jag tror att det hjälper dem att förstå fotboll bättre".

Spelet är avancerat och det går att lära sig av, men det går också att delegera uppgifter till stabmedlemmar inom klubben för att kunna ta sig igenom säsong efter säsong på ett snabbare sätt. Med risk för att du går miste om den nya Lionel Messi som gömmer sig i ditt ungdomslag och som aldrig får chansen.

Möjligheterna med FM 20 är oändliga. Du kan arbeta upp ett icke-proffesionellt lag till Champions League seger, du kan hoppa in mitt i brinnande säsong med FC Bayern München och förlänga deras tyska dominans samtidigt som du kan försöka återupprepa det svenska VM-bronset från 1994. Valet är ditt.

I den riktiga världens fotbollstorka erbjuder FM 20 något som i alla fall liknar den fotbollsvärld vi är så vana vid. I en värld av dåliga nyheter erbjuder spelet som aldrig tar slut en form av tillflykt för fotbollstörstare. Såväl fans som fotbollsspelare. Football Manager 20 är det stillsamma och fredliga alternativa universum som många behöver just nu och tycks vända sig till.

Saknar du fotbollen eller vill du lära dig mer om hur fotbollen fungerar? Ladda ned FM 20. Du kommer inte att ångra dig.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget