Folkhälsomyndighetens nya råd – vad innebär de?

Igår presenterade folkhälsomyndigheten några nya rekommendationer för att minska spridningen av covid-19. Men vad innebär rekommendationerna egentligen för dig?

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

På folkhälsomyndighetens hemsida finns nu en lista över allmänna råd för hur man ska bete sig under den rådande coronapandemin. De riktar sig till verksamheter som butiker, myndigheter och företag, men även till enskilda individer. Trots att de presenteras som allmänna råd måste alla följa riktlinjerna eftersom att de står med i smittskyddslagen.

Förutom att tvätta händerna uppmanas privatpersoner bland annat att hålla avstånd till andra människor på platser som butiker, gym, bibliotek och caféer. Även i kollektivtrafiken vill folkhälsomyndigheten att man låter bli att gå för nära andra, och man ska försöka undvika att resa i rusningstrafik. Helst av allt ska man avstå från alla onödiga resor.

Sedan tidigare finns ett förbud mot att ordna sammankomster med mer än femtio personer, men folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att alla borde tänka efter innan de går på privata firanden.

– Det är inte så att det inte tillåts att ordna dop, bröllop och begravningar, men man ska överväga om man behöver delta om det är ett stort evenemang, sa han under en presskonferens igår.

De allmänna råden gäller formellt året ut, men folkhälsomyndigheten kan ändra datumet om begränsningarna inte längre behövs.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget