FN kanske tvingas lämna Afghanistan

Talibansystemet i Afghanistan försöker hindra kvinnor från att arbeta där. FN ställs inför ett avgörande val att antingen gå med talibanernas regering eller lämna landet.

Ramadan i Afghanistan.
Ramadan i Afghanistan.

FN känner pressen att välja om de ska stanna eller lämna Afghanistan. Detta efter talibanerna ökade restriktionerna för kvinnor som numera inte får arbeta i landet. Om FN avstår från att anpassa sig till talibanernas nya regering genom att bland annat inte ändra sina arbetsvillkor kommer de FN anställda inte längre ha något syfte där, meddelar FN kontoret i Kabul.

I december gjorde talibanregeringen en bestämmelse som förbjöd icke-statliga organisationer att anställa kvinnor. Det enda undantaget blev vårdarbete. Nu har även detta undantagsfall blivit ogiltigt och kvinnor får inte arbete i Afghanistan de facto sedan 4 april i år.

Kvinno-ägd radioprogrammet Sadai Banowans sänding 1 april 2023. Sedan 4 april är det förbjudet för kvinnor att arbeta i Afghanistan.
Kvinno-ägd radioprogrammet Sadai Banowans sänding 1 april 2023. Sedan 4 april är det förbjudet för kvinnor att arbeta i Afghanistan.

Roza Otunbajeva, 72, är själv kvinna och FN:s Afghanistansändebud. Tidigare i sin karriär var hon president och utrikesminister i Kirgizistan, ett annat land i Centralasien. Det är hennes ansvar att utreda om det är möjligt för FN att stanna i Afghanistan.

Ända sedan talibanerna tog över makten 2021 har den humanitära krisen i landet försvårats. Lite mindre än hälften av Afghanistans befolkning lider av hungersnöd. Hur det kommer att bli om FN väljer att lämna landet är svårt att förutspå.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget