Florence Schelling tar över storklubben - blir historisk

Mellan 2015 och 2018 var Florence Schelling målvakt i Linköping HCs damlag. Som aktiv var hon en av dem bästa målvakterna i världen. Nu blir hon - som första kvinna någonsin - sportchef för ett herrlag.

Florence Schelling tar emot SM-silvermedaljen 2018 efter att Linköping förlorat finalen mot Luleå.
Florence Schelling tar emot SM-silvermedaljen 2018 efter att Linköping förlorat finalen mot Luleå.

SC Bern är inte vilken klubb som helst. Det är en av Europas största ishockeyföreningar och nu blir de alltså först med att anställa en kvinna i en ledande sportslig roll. Den 31-åriga Florence Schelling kliver på sitt historiska jobb efter påskhelgen.

– Efter att ha pratat med klubben var det enkelt, jag ville hoppa på det här uppdraget, säger Schelling till lagets hemsida.

De senaste tio åren har resulterat i fem inhemska guld för SC Bern och laget är faktiskt regerande mästare trots att de missade slutspel denna säsong. Detta eftersom den gångna säsongen ställdes in innan den var färdigspelad.

– Vi kom till slutsatsen att Florence är personen vi letar efter och vill ha. Hon är ung, färsk och kommer med ett helt nytt perspektiv som kan bryta existerande strukturer. För oss var kompetensen hos en ny sportchef väldigt viktig och det var därför vi frågade Florence. Vi lever i 2020 och för oss spelar det ingen roll om det är en kvinna eller en man, säger Berns vd Marc Lüthi.

I SC Bern finns det numera två stycken svenskar. Inför nästa säsong är det klart att Ted Brithén ansluter från Rögle BK och sedan tidigare spelar Calle Andersson i klubben.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget