Finland förberedda för coronakris

Finland öppnar för första gången upp sitt beredskapslager för sjukvården. Detta för att få tillgång till mediciner och andningsskydd i coronakrisen. Samtidigt slutar de exportera mediciner och sjukvårdsmaterial till Sverige och andra länder.

Finlands statsministerr Sanna Marin förbereder för coronakris.
Finlands statsministerr Sanna Marin förbereder för coronakris.

Nu öppnar finska staten sitt medicinska lager för allra första gången, enligt Dagens Nyheter. I lagret finns förutom mediciner även andningsskydd. Samtidigt slutar landet exportera medicin till andra länder, till exempel Sverige.

Det medicinska lagret är en del av Finlands beredskapslager. Ett beredskapslager är ett förråd som ett land bygger upp i fredstid, för att kunna ta av i krissituationer. En storskalig bunkring, alltså. Finland har aldrig tidigare öppnat upp beredskapslagret för sjukvården.

Till skillnad från Finland tog Sverige bort sitt beredskapslager under 90- och 00-talet. Det är bland annat därför det inte finns tillräckligt med andningsskydd i Sverige nu. Dessutom måste finska medicinfabriker och apotek bunkra mellan tre till tio månaders normalkonsumtion av mediciner. Detta behöver svenska medicinfabriker och apotek inte längre göra sedan 2009.

Finlands statsminister Sanna Marin sa under en presskonferens att flera länder ”varit ute efter Finlands sällsynt stora beredskapslager”, rapporterar DN. Därför stänger Marin nu exporten av läkemedel, för att säkra landets egna behov nu i coronatider.

Webbfråga Borde Sverige ha ett beredskapslager?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget