FHM stoppar Janssen-vaccinet

Det nya vaccinet från Janssen stoppas på inrådan av Folkhälsomyndigheten. Detta sedan EU:s läkemedelsmyndighet inlett en utredning om allvarliga biverkningar.

Det nyinkomna vaccinet från Janssen pausas tills vidare.
Det nyinkomna vaccinet från Janssen pausas tills vidare.

Nyligen meddelades att vaccindoserna från belgiska Janssen skulle komma tidigare än beräknat till Sverige. Nu stoppas vaccinet av FHM sedan den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA börjat utreda om det kan ha allvarliga bieffekter. EMA, som för en månad sedan rekommenderade EU-länderna att använda vaccinet, har tvingats omvärdera sedan biverkningar upptäckts i USA.

– Vi avvaktar nu EMA:s utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige för Janssens vaccin. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till FHM:s hemsida.

Hittills har 31 000 doser av Janssens vaccin anlänt till Sverige. Av dessa har inga delats ut för vaccination och något bestämt datum för när utredningen är klar finns inte.

– Exakta datum är inte klart, men jag skulle gissa på inom någon till några veckor, säger Ulla Wändel Liminga, Läkemedelsverkets representant i EMA:s medicinsäkerhetskommitté till TT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget