Fängelse för man som utsatt barn för sexbrott via hästspel

Offren blev kontaktade av mannen via hästspelet "Star stable". (Personerna på bilden har inget med åtalet att göra.)
Offren blev kontaktade av mannen via hästspelet "Star stable". (Personerna på bilden har inget med åtalet att göra.)

En 38-årig man från Stockholm som tidigare dömts för sexbrott döms på nytt till fyra års fängelse, för att ha sexuellt utnyttjat barn via det populära hästspelet Star stable.

Bland annat döms mannen för 26 fall av försök till våldtäkt mot barn, 94 fall av sexuellt ofredande, 17 försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn och tre genomförda övergrepp mot barn. Alla ovannämnda brott har skett via internet.

Tingsrätten anser att 38-åringen är skyldig till samtliga brott, som sammanlagt omfattar brott mot 84 barn, rapporterar TT.

– Det är rätt bedömning att tingsrätten kommer fram till att det är han som är gärningsman, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

Yrkade på ett högre straff

Marina Chirakova hade yrkat på 6,5 års fängelse, men tingsrättens dom föll till slut på fyra års fängelse.

– Jag måste läsa igenom domen noggrant för att se om det är något jag måste klaga på, säger hon.

38-åringen misstänks ha haft flera olika profiler på nätet som han ska ha använt sig av för att kontakta främst unga flickor via hästspelet Star stable. Flickorna som har fallit offer för gärningsmannen är mellan 7 och 14 år och befinner sig på olika platser i Sverige, rapporterar TT.

– Allmänt sett är det främst samtal eller chattar om barnets kropp. De har fått instruktioner att göra saker med sina kläder och sin kropp, i vissa fall med sina syskon och i vissa fall med sina husdjur, säger Marina Chirakova.

Brotten som har begåtts skedde mellan mitten av år 2017 och början av år 2018.

Begick brott i väntan på att avtjäna straff

Den tilltalade mannen har tidigare dömts för flera fall av sexbrott mot barn. I domen från 2017, som är den senaste blev han straffad med två år och fyra månaders fängelse för att ha begått övergrepp mot 25 barn. Han var då även på fri fot en tid i väntan på att avtjäna sitt straff, vilket han utnyttjade genom att begå nya brott, rapporterar TT.

I bedömningen av straffvärdet, gjord av Stockholms tingsrätt, tar man hänsyn till att ett stort antal barn har utsatts för brott och att det är frågan om systematisk brottslighet. Även den tilltalades återfall i brott ingår i bedömningen.

– Situationen är självklart olycklig. Det är olyckligt att han varit på fri fot under tiden han begått de här brotten, säger Marina Chirakova.

Nekar till alla anklagelser

Flera föräldrar slog larm vilket var det som avslöjade 38-åringen. Bevisen som ligger till grund för åtalet består främst av IP-spårningar och analyser av it-utrustning hos både den tilltalade och offren. När polisen kom i kontakt med spelbolaget uppdagades ytterligare fall av misstänkta övergrepp och sedan dess har spelets säkerhet stärkts enligt Star stable.

38-åringen nekar till alla anklagelser och advokat Douglas Blidberg kan inte lämna svar på om domen kommer överklagas förens han har talat med mannen.

– Hans inställning är att det inte är han som haft de här chattkontakterna med målsägandena. Ur den aspekten är ju det här en besvikelse såklart, eftersom tingsrätten slagit fast att det är han som är gärningsman, säger mannens advokat Douglas Blidberg.

Källa: TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget