Expertens tankar inför nattens NFL-draft

Trevor Lawrence som väntas väljas först i NFL-draften 2021.
Trevor Lawrence som väntas väljas först i NFL-draften 2021.

Inatt inleds den årliga NFL-draften där de främsta collegespelarna i amerikansk fotboll väljs av lagen i NFL.
Läget har pratat med NFL-experten Philip Minja om vem han tror blir förstavalet och om han tror vi snart kommer få se en svensk draftad i amerikansk fotboll.

NFL i USA är världens bästa och största liga för amerikansk fotboll. Varje vår hålls den årliga draften där klubbarna i ligan får turas om att välja de bästa spelarna från collegefotbollen. Det lag i NFL som var sämst förra säsongen får välja först och får således chansen att säkra upp den största talangen. Efter att genomfört draften digitalt förra året hålls årets draft i Cleveland. Draften pågår under tre dagar där den första rundan äger rum natten mot fredag.

Draften är inte bara en sportslig satsning där lagen förhoppningsvis väljer en spelare som ska representera dem i flera år framåt, utan det är också en enorm ekonomisk satsning. I förra årets draft valdes Joe Burrow först utav Cincinnati Bengals. Därefter skrev han på ett kontrakt värt 36,19 miljoner dollar enligt NFL Network. Det är ungefär 330 miljoner kronor.

På grund av allt som står på spel så omgärdas draften som vanligt av oändligt många spekulationer. För att reda ut allt har Läget pratat med Viaplays NFL-expert Philip Minja för att höra hans tankar och förväntningar.

Finns det något som talar för att Jacksonville Jaguars med förstavalet inte väljer quarterbacken från Clemson, Trevor Lawrence?
– Det enda som talar för att de inte tar honom är att det är just laget Jacksonville Jaguars som väljer. Historiskt dåliga och många dåliga beslut har gjorts men nu har de en ny tränare i Urban Meyer som lyft förväntningarna markant. Det här borde de inte tappa bort, säger Philip Minja.

Tycker du Trevor Lawrence är den bästa spelaren i årets draft eller finns det någon annan vi ska hålla ögonen på nästa säsong?
– Trevor är absolut en av de bästa spelarna i draften men de är många i den kategorin i år. Flera spelare får glamourösa jämförelser med stjärnor i NFL. Från Florida kommer en tight end i Kyle Pitts som förväntas bli nästa Travis Kelce eller George Kittle, två av historiens bästa tight ends. Sedan är det en drös QB:s som förväntas gå tidigt samt en handfull talangfulla passningsmottagare. Många lag kommer bli betydligt bättre i årets förstarunda.

Vad tror du att Bill Belichick kommer göra? Kommer Patriots trejda upp och välja en QB som det har snackats om?
– Gällande Bill så är inget omöjligt. Rykten säger att de är villiga att byta bort sin stjärnspelare i försvaret, Stephon Gilmore, och han är absolut värd ett förstarundaval. Med de bitarna samlade så är det absolut möjligt att de rör på sig men saker brukar alltid lösa sig för Bill Belichick och ingen vet exakt hur, fortsätter Philip Minja.

Viaplays NFL-expert Philip Minja.
Viaplays NFL-expert Philip Minja.

NFL-lagen går ju igenom en lång process med scouting och intervjuer innan de väljer en spelare. Kan du berätta vad lagen kollar på förutom det fotbollsmässiga?
– Lagen tittar efter karaktärsdrag för att kunna validera en 100-miljonerssatsning. Intervjuer med spelares förskolepedagoger, mellanstadielärare med mera är inte ovanligt. De vill veta så mycket som möjligt om spelarens hela liv och vilka beslut hen tenderar att göra. Sedan väger de ihop det med "uppsidan" i spelarens faktiska fotbollsspel och påvisat fotbolls-IQ. Det är en bred process som i bästa världar resulterar i en stundande stjärna som räddar eller lyfter sitt lag till en Super Bowl-vinst, säger Philip Minja.

Hur går det för Sverige i amerikansk fotboll, har vi några talanger på gång som kanske blir draftade inom några år?
– För Sverige går det otroligt bra. Vi har ett gott rykte och anses vara säkra investeringar då vi kommer från ett välutbildat land med goda förutsättningar, vi idrottar på hög nivå och har fysiskt börjat komma ikapp amerikanerna. Lägg ihop det med att vi är väldigt "coach-bara" så har du en collegerekryterares dröm.

– Vi har flertalet stora universitet som söker efter just svenska spelare. Penn State, West Virginia, UCLA, Oregon State, Yale, Rutgers, Temple University med flera är några av de skolorna där svenska spelare är aktiva på idrottsstipendier och det är fenomenalt. Vi är ett eller två år ifrån att se en svensk draftad och det ska bli riktigt kul att följa, avslutar Philip Minja.

Förstarundan av NFL-draften startar kl. 02:00 natten mot fredag och kan ses på Viaplay.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget