Umeå: Parkour är populärt och kön för att komma med i en träningsgrupp är lång. Läget träffade Axel som lyckats få en plats, Mattis som lär sig själv och två parkour-tränare med ett stort Youtube-konto.
På en baksida i villaområdet Sandbacka står en välanvänd studsmatta. Bakom trampolinen trängs stolta björkar med en del granar. Kvällssolen gör träden så orangea att det ser ut som höst. I själva verket har värmeböljan nått ända till Umeå och det ljumma vädret låter studsmattan användas lite senare än vanligt.
När jag drar undan det omringande skyddsnätet känns det som jag blivit inbjuden till en hemlig värld. Här inne handlar allt om volter, nya tricks och edits. I skräddarställning sitter två andfådda vänner som gått med på en intervju.
Axel Blomberg, 13, lutad mot studsmattans skyddsnät.
Foto: Ebba Fors
Varför började du göra volter?
– Min kompis Anton visade en volt för mig och jag tyckte det var coolt, svarar Axel.
Efter uppvisningen ville Axel prova själv. När han till slut lyckats med volten bestämde han sig för att fortsätta lära sig ännu fler tricks och bli ännu bättre. Nu övar Axel varje dag hemma på sin studsmatta. Ofta är bästa kompisen Mattis med.
– Jag hade kollat på en cool video och tänkte att det där kan väl inte vara så svårt. Så provade jag göra en backflip och sen gjorde jag bara mer och mer. Efter det försökte jag testa allting som jag såg, säger Mattis.
När jag frågar varför han inte går på parkour-träningar med Axel tänker Mattis efter ett tag innan han svarar.
– Jag har aldrig riktigt gillat när någon säger åt mig vad jag ska göra.
Mattis drar i sin strumpa medan han förklarar att han hellre tittar på hur andra gör, härmar dem och försöker lära sig själv genom att träna mycket. Hans nya mål är att bli modigare.
– Nu blir jag väldigt lätt nervös, säger Mattis.
Jag har ganska dåligt självförtroende ibland. Jag kan bli arg då jag inte klarar någonting, säger Mattis Hansson, 14.
Foto: Ebba Fors
Vad är det bästa med er hobby?
– Det bästa är känslan när man är i luften, säger Axel med ett leende.
Han fortsätter prata om hur roligt det är när man lär sig nya trick. Axel tycker det bästa som finns är när man övar på ett trick och sen klarar av det. Mattis håller med.
– Jag tycker det härligaste är då man lyckas med någonting. När man känner att man blir nervös, hjärtat dunkar snabbt och man ba ”Nu kör vi!"
Hur kom det sig att du började på parkour?
– Mina första inspirationer var Xtr3m3Flipp3rs. Jag hade som tittat på dem först och sen när jag gick på den första träningen så såg jag att dem va där och då blev jag fett glad, berättar Axel.
Axel fick vänta i nästan ett år för att komma med i parkour-gruppen. Först tänkte han börja på gymnastik. Men när han fick reda på att det fanns en speciell grupp som tränade parkour i Umeå ställde han sig i kö direkt.
Parkour-träning i Gymnastikens hus.
Foto: Ebba Fors
Det är måndag kväll och jag har fått följa med och kolla på Axels träning. En lukt av svett och nytt gummi slår emot mig så fort dörren öppnas. Uppspelta rop och klappar hörs nedifrån mattorna. På sidan av de som tränar gymnastik övar parkour-gruppen på volter och landningar.
När träningen är slut skingras gruppen på parkeringen. Vissa får skjuts hem, andra cyklar. Till slut är bara två personer kvar på trottoaren.
Edvin Forsgren, 22, och Jonatan Ström, 23, på parkeringen utanför Gymnastikens hus.
Foto: Ebba Fors
Edvin Forsgren är en av Axels två parkour-tränare. Edvin berättar att parkour är ett väldigt stort intresse bland unga i Umeå.
–Det är högt tryck på grupperna, många som vill börja!
Edvin tror att parkour blivit populärt för att det är en stor sport på Youtube. Han menar att många vill börja för att det ses som coolt. Edvin rycker lite på axlarna och tränare nummer två, Jonatan Ström, flikar in:
– Ja alltså, de tycker att det ser häftigt ut när de kollar på det. Så har det blivit att fler och fler vill hålla på och köra.
Tränarvännernas intresse för parkour började när de hoppade studsmatta hemma på gården. Likt Mattis och Axel brukade de öva på volter tillsammans efter skolan. Det var över tio år sedan.
– Sen dess har vi hållt på bara för skojs skull, förklarar Edvin utan att nämna något om framgången på Youtube.
Tillsammans med Jonatan och några andra kompisar har Edvin Youtube-kontot Xtr3m3Flip3rs som har över 8,7 miljoner visningar på en av sina videos.
Axel i gymnastiksalen han brukar träna parkour med idolerna från Xtr3m3Flip3rs.
Foto: Ebba Fors
Axel tycker fortfarande att parkour-träningarna är väldigt roliga, men har ännu högre mål för sig själv.
– Nu har jag som lärt mig de flesta dubbel-volterna och jag vill typ göra trippel-volter liksom.
Axel vill bli en av de bästa i Sverige för sin ålder. Han har som mål att lära sig de allra svåraste tricksen, och kanske att hitta på egna. Och ambitionen tar inte slut där. Tillsammans med en tredje kompis har Axel och Mattis startat ett Youtube-konto som heter Air flip3rs. Axel kom på idén en dag efter skolan. Kompisarna satt och kollade på en video när Axel sa "Ska inte vi också testa göra en kanal?". Mattis tror att kanalen gör dem mer motiverade att testa nya volter och att bli bättre på tekniken.
–Det går inte superbra nu, men...säger Mattis och skrattar.
– Vi har två videos bara, tilläger Axel med ett snett leende.
Det är Mattis som klipper och redigerar gruppens videos. Han har en idol som heter Melvin Jandemark. Mattis inspireras av hans avancerade volter och coola edits.
Här är en av Air flip3rs videos. I klippet kan ni se Mattis, Axel och deras kompis Elias göra volter.
– Vi har som mål att nå i alla fall tusen subscribers. Och att vi blir bättre och bättre så att folk vill bjuda in oss till meetups där man kan göra volter med andra personer, säger Mattis.
Axel förklarar att det finns många Youtubers som är väldigt duktiga på volter som brukar anordna meetups. Axels ansikte lyser upp när han förklarar vad det är. På en meetup samlas inbjudna personer bara för att göra volter i flera dagar.
– Man skulle vilja bli så stor som dem och göra volter som dem, säger Axel.
Axel och Mattis ger sina bästa tips på hur man börjar med och blir bra på parkour.
Foto: Ebba Fors
Tre tips
1. Stressa inte fram det! Ta det lugnt och börja med grunderna.
2. Om man vill bli bättre måste man öva på alla tricks man har lärt sig. En eller två gånger per vecka räcker inte. Om man har en studsmatta kan man träna hemma!
3. Man ska ha bättre självförtroende. Man måste stå ut med att inte klara vissa saker och tänka "jag får fortsätta någon annan gång” och bara nöta tills man klarar det.