Ett vaccin mot det nya coronaviruset kan ta tid

Enligt Världshälsoorganisationen WHO ska vi inte trissa upp våra förväntningar utan istället utgå från en minst tolv månaders lång väntan på det vaccin som skulle kunna göra det möjligt att stoppa pandemin.

Det ihärdiga race som pågår i laboratorium världen över för att ta fram ett vaccin mot covid-19 har kantats av tvära kast åt både misströstan och hoppfullhet. Nu menar Margaret Harris, talesperson för Världshälsoorganisationen WHO, att ett sådant kan ta tid att framställa. Vidare säger hon också att våra förhoppningar inte borde sträcka sig längre än vad som är rimligt.

- Vi borde egentligen inte förvänta oss att se vaccinet på tolv månader eller mer, säger Harris.

Viruset etsar sig fast på allt fler platser i världen och vi har, enligt Harris, ännu inte nått smittans kulmen. På flera håll i Europa har man kunnat se en vändning med långsammare smittspridning där nya bekräftade sjukdomsfall sjunker till antal. Pandemin växer dock på andra håll i världen.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO-chefen, har tidigare menat att världen behöver ett vaccin för att klara av att totalt stoppa pandemin. Utöver detta har han även menat att virusets spridning hänger ihop med globaliseringen och att andravågor är att förvänta sig, men att detta går att bromsa genom att lätta på restriktioner och regler i en försiktig och eftertänksam takt.

Källa: TT

Foto: Salvatore Di Nolfi/TT Nyhetsbyrån
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget