England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen på Wembley i London. Chloe Kelly blev stor matchhjälte med sitt 2–1-mål i förlängningen.
– Det här är otroligt, säger förbundskapten Sarina Wiegman.

Engelska laget firar efter finalrysaren.
Engelska laget firar efter finalrysaren.

Efter slutsignalen av matchen ljöd The Lightning Seeds ”Three Lions”, med de klassiska slagorden ”Football's coming home”, och Neil Diamonds ”Sweet Caroline” ur Wembleys högtalare och spelarna jublade i kapp med publiken.

Den fotbollstokiga nationen England har längtat efter ett guld sedan herrarna vann VM för 56 år sedan, med final på just Wembley i London.

”Ville verkligen vinna”

– Vi vann pokalen, det här är otroligt. Vi ville verkligen vinna och vi ville verkligen bli bättre för varje dag, säger Englands förbundskapten Sarina Wiegman, som för fem år sedan tog EM-guld med hemlandet Nederländerna, i segerintervjun.

Matchen spelades inför rekordpubliken 87 192 åskådare. Ingen EM-match i fotboll varken på dam- eller herrsidan har tidigare spelats inför lika många människor.

Ella Toone satte ledningsmålet

England tog ledningen i den 62:e matchminuten efter att Keira Walsh spelade fram till Ella Toone som vackert lobbade in bollen över Tysklands målvakt Merle Frohms.

I den 79:e minuten kvitterade Tyskland med mål av mittfältaren Lina Magull och matchen gick till förlängning.

Chloe Kelly firar efter 2-1-målet för England.
Chloe Kelly firar efter 2-1-målet för England.

De första 15 minuterna av förlängningen blev mållös. Men i den 111:e minuten avgjorde England efter att anfallaren Chloe Kelly satte 2-1 på en hörna. Målet fick majoriteten av publiken på Wembley att explodera och sjunga i kapp med spelarna.

– Det här är det drömmar är gjorda av, sade Chloe Kelly till BBC efter matchen.

Uppdaterad
Publicerad
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget