England börjar öppna upp efter lockdown

Under många månader har icke-nödvändiga affärer tvingats ha stängt, i England och många andra länder. Nu har restriktioner börjat tas bort, som en del av Englands plan för att återigen öppna upp landet.

Manchester, den 12 april 2021.
Manchester, den 12 april 2021.

Nu får alla affärer i England vara öppna, även de som säljer varor som inte räknas som livsviktiga. Man får också gå till gymmet, biblioteket och frisören. Men det här innebär inte att samhället helt plötsligt börjar fungera som vanligt.

Man får fortfarande inte träffas hemma hos personer, och muséer och hotell är fortfarande stängda. Dessutom får man bara sitta utomhus på restauranger och pubar. Ändå passade många pubar på att öppna redan vid midnatt, natten till idag. Det finns en stor glädje över utvecklingen.

– Att återigen få se staden med lite folkliv, med lite sus och brus och så, det är faktiskt inget annat än helt underbart, säger Daniel Alling, Sveriges Radios korrespondent, till SVT.

En av de största anledningarna till att det har funkat att nu börja öppna upp är att vaccineringen har gått bra. Men det betyder inte att man inte längre bör vara försiktig.

"Jag uppmanar alla att fortsätta att bete sig ansvarsfullt och att komma ihåg 'händer, ansikte, avstånd och frisk luft'", säger premiärministern i ett uttalande, enligt TT.

Det här är andra steget mot att återgå till det normala. Mot slutet av maj hoppas man kunna lätta ytterligare på restriktionerna, och senare i sommar även ta bort dem helt, om allt går enligt planerna.

Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget