Engelsk fotbollsdomare knuffad – skulle det kunna hända i Sverige?

Fotbollsspelaren Aleksandar Mitrovic knuffade en domare under match. Straffet: avstängning i åtta matcher och dryga böter.

Men förekommer fysiskt våld mot domare i svensk elitfotboll?

Läget talar med Stefan Johannesson, ansvarig för elit- och internationella domare på Svenska Fotbollförbundet.

Fulhams anfallsstjärna Aleksandar Mitrovic får rött kort under FA-cupkvartsfinalen mot Manchester United den 19 mars 2023.
Fulhams anfallsstjärna Aleksandar Mitrovic får rött kort under FA-cupkvartsfinalen mot Manchester United den 19 mars 2023.

Under FA-cupkvartsfinalen mellan Manchester United och Fulham den 19 mars uppstod tumult på planen. Inom loppet av 40 sekunder utdelades tre röda kort till Fulham. Ett av dem gick till anfallsstjärnan Aleksandar Mitrovic. Anledningen? Han knuffade domaren. Nu stängs Mitrovic av i åtta matcher och får dryga böter på nästan en miljon kronor.

Stor uppmärksamhet - hårt straff

Mitrovic beteende fick stor uppmärksamhet i medierna. Och det hårda straffet visar att fysiskt våld mot domare är helt oacceptabelt inom engelsk toppfotboll. Men har något liknande hänt i Sverige? Och hur jobbar Svenska Fotbollförbundet för att förhindra våld mot domare?

”Har inte hänt i Sverige”

Stefan Johannesson är ansvarig för elit- och internationella domare på Svenska Fotbollförbundet (SvFF). Han har själv en lång domarkarriär bakom sig och är den domare som har dömt flest matcher i Allsvenskan. Han var också FIFA-domare och har dömt många internationella matcher. Enligt Johannesson har det inte hänt att en spelare fysiskt ger sig på en domare i Sverige.

– På elitnivå har vi inte haft det problemet, säger Johannesson

Läget: Låter ni elitdomarna gå några särskilda utbildningar där de lär sig att hantera spelare som är väldigt arga?

– Nej, några speciella utbildningar har vi inte. Domarna som dömer på den nivån har mycket lång erfarenhet, kan leda och är redan bra på att kommunicera. Annars skulle de inte ha kommit så långt i sin domarkarriär, säger han.

Johannesson utesluter inte att våld någon gång kan ha förekommit på distriktsnivå, alltså i division 4–8. Men inom elitfotbollen är både spelare och domare så professionella att fysiskt våld mellan spelare och domare är otänkbart, enligt Johannesson.

Stefan Johannesson delar ut ett gult kort under en allsvensk match mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF i maj 2019.
Stefan Johannesson delar ut ett gult kort under en allsvensk match mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF i maj 2019.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget