En tredjedel fullvaccinerade i USA

En tredjedel av USA:s befolkning är nu färdigvaccinerade och hälften har fått sin första spruta.
En tredjedel av USA:s befolkning är nu färdigvaccinerade och hälften har fått sin första spruta.

USA:s vaccinationskampanj går i sprinttempo. Nu är nästan en tredjedel av landets invånare fullt vaccinerade mot covid-19.

105 av USA:s 330 miljoner invånare har nu fått samtliga doser av coronavaccinet, enligt landets smittskyddsmyndighet CDC. 147 miljoner har fått minst en vaccindos, vilket är mer än hälften av den vuxna befolkningen. USA:s vaccinationskampanj går bra och sedan två veckor tillbaka uppmanas alla delstater att erbjuda samtliga vuxna vaccin. President Joe Bidens mål är att kunna fira nationaldagen den 4 juli som vanligt.

Hittills har 577 000 människor avlidit i sviterna av covid-19 i USA men siffrorna har sjunkit kraftigt de senaste månaderna. Enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet har smittspridningen minskat från 300 000 nya fall på ett dygn i januari, till 45 000 nya fall den 1 maj.

Neaka Mohtashemi bor i Los Angeles i USA och är färdigvaccinerad.

Neaka Mohtashemi är bosatt i Los Angeles i USA och gläds över att så många nu är vaccinerade.
Neaka Mohtashemi är bosatt i Los Angeles i USA och gläds över att så många nu är vaccinerade.

— Jag var en av de första som fick vaccinet då jag jobbar med forskning kring infektionssjukdomar, berättar hon.

I Los Angeles har drygt 1,26 miljoner blivit vaccinerade och över 8000 vaccineras kontinuerligt varje dag.

— Det gläder mig att vaccinationsprogrammet går så bra! Vi är tillbaka på banan tack vare maktskiftet och samarbetet hos befolkningen. Jag känner mig hoppfull, säger Neaka Mohtashemi.

— Men jag är också medveten om att en stor anledning till varför det gått så bra är för att vi haft mycket resurser, ibland på andra länders bekostnad. Glädjen jag känner för att USA snart är fullvaccinerade dämpas lite av vetskapen att vi inte erbjudit resurser till andra länder så att de kunnat klara vaccineringen lika bra som vi, tillägger hon.

Även om hon tycker att USA kunde gjort mer för andra länder under krisen är hon lättad över att landet förhoppningsvis kommer kunna återgå till en lite normalare vardag snart.

— Jag ser fram emot att träffa vänner och familj igen, resa och gå på bio, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget